Ce a găsit Ministrul Sănătății în vizită la UPU Cluj: Mizerie și dezorganizare - FOTO


Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și-a făcut deja un obicei din a vizita pe nepusă masă spitalele clujene. Ministrul locuiește în Baia Mare și, week-end de week-end, când merge acasă ia la verificat spitalele.

Am continuat seria de vizite inopinate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, în Unitatea de Primiri Urgențe și Secția de ortopedie.

Pentru că, la Cluj, clădirea spitalului este în sistem pavilionar, la UPU erau mulți pacienți care așteptau să fie transportați cu ambulanța în secțiile în care urmau să fie investigați. Dat fiind că vorbim despre gestionarea urgențelor medicale care se prezintă în această unitate, este necesar ca spitalul să aibă o ambulanță proprie care să asigure transportul pacienților care necesită investigații în cel mai scurt timp, nu doar atunci când serviciul de ambulanță Cluj poate asigura transportul acestora într-o secție în alta. 

Din păcate, am vazut că în secția de ortopedie nu se poate opera în weekend, iar cazurile care necesita intervenții chirurgicale sunt transferate în alte spitale.

De asemenea, imaginea pe care pacienții o vad când intră în acest spital este dezolantă, lipsa de organizare și mizeria din curtea spitalului nu e o carte de vizita demna să dea încredere celor care vin aici pentru a-și rezolva o problemă medicală.

Ministerul Sănătății finanțează anul acesta achiziția de aparatură medicală solicitată de SCJU Cluj, însă acest lucru nu este suficient pentru ca pacienții să beneficieze de un act medical de calitate acordat în condiții de siguranță. Este nevoie de fonduri care să asigure condițiile desfășurării actului medical, iar acestea trebuie finanțate de către Consiliul Județean, care este proprietarul clădirii in care functionează spitalul.

Este necesară o mai bună colaborare a autorităților locale și județene cu Ministerul Sănătății și am solicitat acest lucru în repetate rânduri, inclusiv pentru construcția Spitalului Regional din Cluj.

Studiul de fezabilitate și studiul pentru impactul de mediu pentru Spitalului Regional Cluj sunt pe ultima sută de metri, urmând ca după finalizarea lor să fie depusă cererea de finanțare la Comisia Europeană. Spitalul Regional Cluj va fi o unitate medicala de elita care va deservi pacienții din județele din regiunea de Nord-Vest a României”, a scris ministrul.

59418079_1635414969923691_8658564484308140032_n.jpg

Ministrul Sănătății trimite la Cluj Corpul de control pentru a verifica haosul!

Medicii din UPU erau depăşiţi de situaţie, în sensul că au solicitat ambulanţă, ambulanţa după 4 ore nu venise, erau paturi blocate şi până la urmă bineînţeles că avem, sigur medici nu îşi fac treaba, ba da medicii de acolo chiar îşi făceau treaba. Dar erau blocaţi de chestiunile acestea organizatorice.

Am întrebat de exemplu de ce nu există ambulanţieri sau ambulanţă care să transporte aceşti pacienţi pentru consulturi şi mi s-a spus că există de luni până vineri.

A zic şi pe week-end nu mai avem nimic? La fel revin la sălile de operaţie, sala de operaţie de la clinica de ortopedie, aceste săli de operaţie funcţionează doar dimineaţa şi până vineri, de luni până vineri şi suntem spital clinic de urgenţă. Sigur ni se va spune că nu avem fonduri suficiente pentru personal, eu refuz să cred aceste lucruri de aceea echipa de control va merge şi va verifica aspectele pe care le-am sesizat.

Şi cu siguranţă va trebui să le remediem pentru că până la urmă Cluj este un centru universitar, este elita medicinii româneşti”, a declarat luni, la Digi 24, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Ministrul a spus că nu se aştepta să găsească aceste nereguli, semnalate de-a lungul ultimilor doi ani.

(...) eu mă aşteptam să fie remediate pentru că au fost semnalate aceste probleme, am avut discuţii cu conducerea spitalului, cu cei din direcţia de sănătate publică”, a spus Pintea. 

Ministerul Sănătăţii a alocat bani pentru echipamente medicale anul trecut aproximativ 8 milioane de lei, anul acesta până în prezent 7 milioane de lei.

Deci din punct de vedere al dotării cu aparatură medicală nu există probleme, dar condiţiile în care sunt primiţi pacienţii sunt absolut de neacceptat. Pe de altă parte eu am încercat o colaborare cu cei de la Consiliul Judeţean, din păcate nu am găsit uşi deschise acolo. Sumele alocate pentru întreţinerea clădirilor sunt aproximativ 40 pe care Ministerul le are în administrare sunt absolut suficiente. De asemenea au fost alocaţi bani din fondurile proprii ale spitalului pentru anumite reparaţii, dar insuficienţi pentru că nu putem face mai mult nefiind proprietarii clădirilor. Pe de altă parte nu vreau să găsesc scuze celor de la spital. Intrarea clinicii de ortopedie este absolut dezolantă, pentru că orice pacient vine acolo este absolut şocat. Este mizerie, este debandadă, mă refer în curte la intrare. Pe de altă parte nu există posibilitatea să se facă intervenţii chirurgicale în acea clinică în week-end, să nu uităm că e spital de urgenţă. Dacă un pacient are nevoie de o intervenţie chirurgicală ortopedică este plimbat în altă clinică”, a declarat Sorina Pintea.

Corpul de control va verifica în primul rând condiţiile igienico-sanitaare din clădirile pe care Ministerul Sănătăţii de lare în administrare de la consiliul judeţean, dar şi activitatea managerului şi a directorului spitalului.

În acest moment sunt cabinet împreună cu şeful corpului de control care va efectua o deplasare şi va verifica în primul rând condiţiile igienico sanitare din toate clădirile pe care ministerul le are în administrare de la Consiliul Judeţean în Cluj şi va vedea exact ce se întâmplă acolo. Va vedea dacă directorul administrativ şi-a făcut treaba, pentru că este vorba totuşi de nişte lucruri organizatorice, iar din punct de vedere al activităţii medicale va verifica modul în care managerul şi directorul medical au înţeles organizările, activitatea medicală în folosul pacientului pentru că despre asta vorbim”, a spus Pintea.

Comentarii Facebook