Ce a făcut o tânără după ce a găsit o geantă pe o bancă din Cluj. Gestul e de admirat, dar legea spune altceva


O studentă din Cluj a găsit o geantă și o umbrelă pe o bancă din Cluj și nu a ezitat să le ia la ea. Tânăra a publicat și o imagine cu obiectele găsite, pe un grup de Facebook, în speranța că ar putea găsi astfel proprietarul. 

Gestul studentei și dorința acesteia de a ajuta este de admirat, legea însă spune clar, dacă ați găsit bani sau alte bunuri pe jos, aveți o obligație legală de a anunța Poliția despre găsirea acestor bunuri.  

Conform Codului Civil în vigoare: „Obligaţia persoanei care găsește un bun al cărui proprietar nu este cunoscut (telefon, portofel, o sumă de bani, tablou etc.) este să îl returneze în maximum zece zile stăpânului de drept sau, în cazul în care proprietarul nu este cunoscut sau dovedit, Poliţiei”. 

Banii sau bunurile găsite într-un loc public trebuie predate Poliției, pe baza unui proces-verbal. Poliția are obligația de a afișa un anunț pentru a informa potențialii proprietari cu privire la bunurile găsite și, dacă proprietarul nu revendică bunurile găsite timp de șase luni, acestea vor fi considerate fără stăpân și vor putea fi acordate persoanei care le-a găsit.

Aşadar, dacă găsim bani pe stradă putem considera că sunt ai noştri numai dacă au trecut şase luni în care proprietarul nu i-a revendicat. Altfel, putem răspunde civil şi/sau penal.

tt.jpg

Comentarii Facebook