Miercuri 28 Septembrie

Caz ”macabru” de luare de mită la Cluj. Un voluntar de pe Ambulanță îi dădea informații despre pacienți unui patron de pompe funebre


Administratorul unei firme de pompe funebre din Cluj-Napoca a fost trimis în judecată după ce ar fi primit și utilizat date despre pacienți ai Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Cluj, informații furnizate de către un voluntar.

Procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, ca urmare a activităților realizate de lucrătorii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Cluj, a emis rechizitoriu față de un inculpat, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate în formă continuată la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”, anunță reprezentanții DGA Cluj.

Conform oamenilor legii, la data de 13.01.2015, ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Cluj s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor arătate mai sus de angajaţi cu funcţii de conducere şi alţi funcţionari din cadrul Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Cluj, respectiv angajați ai unei societăți comerciale, având ca principal obiect de activitate servicii funerare.

S-a reţinut că pe baza înţelegerii voluntare, având ca obiect obţinerea unor câştiguri facile, un voluntar din cadrul Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Cluj obţinea de la angajaţii din cadrul dispeceratului date privind persoane cu privire la care au fost efectuate apeluri de solicitare a intervenţiei de urgenţă şi care au decedat, informaţii pe care le furniza  inculpatului, administrator al societății comerciale, pe baza cărora angajaţii societăţii prestau servicii de această natură, cu prioritate faţă de alte societăţi care activează în acelaşi domeniu.

În schimbul datelor furnizate, voluntarul din cadrul Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Cluj primea de la administratorul societății sume de bani cuprinse între 600 şi 800 de lei pentru un caz, sume din care, la rândul său, remitea aproximativ 100-200 de lei dispecerului şi, după caz, câte 125-250 lei membrilor echipajului  de pe ambulanţă.

Anterior, au fost încheiate un număr de 3 acorduri de recunoaștere a vinovăției față de alte persoane cercetate în cauza respectivă.

Culmea este că acest caz, din 2015, nu i-a speriat pe cei de la Ambulanța Cluj. În 2017, mai mulți angajați din cadrul Serviciului de Ambulanță au fost prinși de procurori cu aceleași îndeletniciri. 

Marți, 11 aprilie 2017, ofițeri de poliție judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Cluj, cu sprijinul Centrului Operațional 3 Cluj-Napoca al D.G.A., sub directa coordonare a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, efectuează cercetări într-un dosar de corupție privind fapte de dare, respectiv luare de mită.

Astfel, în cursul zilei de ieri, a fost constatată infracțiunea flagrantă imediat după ce un administrator al unei societăți comerciale cu obiect de activitate servicii funerare, i-a înmânat unui medic din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Cluj, suma de 600 lei în schimbul intermedierii legăturii cu aparținătorii unei persoane decedate.

În același context, lucrătorii de poliție judiciară din cadrul S.J.A. Cluj, în baza ordonanței de delegare, au efectuat două percheziții la sediul societății comerciale și un autoturism.

Ca urmare a administrării probatoriului, procurorul a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pe 60 de zile față de 3 persoane, respectiv medicul, administratorul societății comerciale și un angajat al acestei societăți”, precizează anchetatorii.

Vă facem cunoscut faptul că pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj se află în instrumentare un dosar, în care se efectuează cercetări privind săvârşirea de fapte de corupţie de către cel puţin un medic din cadrul Serviciul de Ambulanţă Judeţean Cluj, precum şi de către un administrator al unei societăţi comerciale, din municipiul Cluj-Napoca, ce are ca obiect de activitate prestarea de servicii funerare”, anunță procurorii clujeni.Comentarii Facebook