Cât costă noul buletin cu cip. A început deja să fie eliberat în Cluj


Toți românii vor beneficia în curând de noul buletin cu cip, documentul fiind deocamdată eliberat în Cluj, în cadrul unui program pilot. Buletinul, care s-a regăsit ca subiect de discuție în unele cercuri, va ține loc și de card de sănătate, urmând să poată fi utilizat pentru a avea acces la sisteme on-line pentru plata taxelor sau pentru emiterea și semnarea unor documente la distanță, atunci când acestea sunt necesare în relația cu statul. Autoritățile au menționat nu doar utilitatea acestui document, ci și cât costă noul buletin cu cip, la care românii vor putea face trecerea cel mai curând peste aproximativ 9 luni.

Cât costă noul buletin cu cip, eliberat deja în orașul Cluj-Napoca

România se pregătește de modernizarea principalului act de identitate, după ce a fost anunțat și deja implementat în Cluj noul buletin cu cip. Documentul urmează să înlocuiască actualele cărți de identitate, țara noastră având la dispoziție 10 ani pentru a schimba vechile buletine cu cele noi. Deocamdată, 22 de români beneficiază de noua carte de identitate cu cip. Aceasta are avantajul de a ocupa mai puțin spațiu în portofel, având dimensiunea unui card bancar. Dincolo de noile sale caracteristici, mulți curioși se întreabă cât costă noul buletin cu cip.

Actul va beneficia de o memorie electronică unde vor putea fi stocate amprenta facială și două amprente digitale ale posesorului. De asemenea, acest document va putea înlocui cardul de sănătate și va fi utilizat pentru a semna digital documente chiar și de la distanță. Potrivit specialiștilor, am putea scăpa și de celebra copie de buletin.

În mare măsură vom elimina necesitatea fotocopierii acestui document, iar certificarea identităţii se va face instantaneu”, a explicat Cătălin Aurel Giulescu, director Direcția de Evidență a Persoanelor MAI.

Pentru că au existat o mulțime de controverse cu privire la noile buletine, cărțile de identitate cu cip va menționa “sexul” în locul “genului” posesorului. De asemenea, drapelul României a fost inclus pe noul act, deși acesta nu era prevăzut în proiect. Pe de altă parte, informațiile despre posesor vor fi vizibile pe ambele părți, nu doar pe una, așa cum se întâmpla până acum. Valabilitatea documentului va fi de zece ani, conform regulamentului Uniunii Europene, toate statele membre urmând să poată accesa, la nevoie, informațiile stocate pe noul buletin. De asemenea, costul unui buletin nou cu cip va fi de 70 de lei.

De când vor deveni obligatorii noile buletine electronice

Vestea că românii vor schimba buletinele cu unele noi aduce speranță în cadrul Ministerului de Interne, reprezentanții acestuia menționând că își doresc ca buletinele cu cip să impulsioneze autoritățile centrale și locale să grăbească informatizarea sistemelor de plată a taxelor și de eliberare a documentelor de tipul cazierului judiciar.

Urmează în continuare să colaborăm cu cei de la Direcţia de Evidență a Persoanelor, şi în curând să reuşim să înlocuim cât mai multe documente. Să nu facem omul să vină cu mai multe hârtii la primărie”, a explicat Iulia Perșa, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca.

Deocamdată, eliberarea noilor cărți de identitate cu cip se realizează în cadrul proiectului pilot de la Cluj. Totuși, românii vor putea accesa aceste acte de identitate noi abia peste nouă luni. Noul buletin a fost solicitat deocamdată de peste 200 de persoane, însă autoritățile susțin că până în anul 2031 toți românii vor trebui să aibă unul dintre cele două buletine. Acestea vor fi unul fără cip, ce nu va putea fi însă folosit la călătoriile în afara țării, precum și cel cu cip, care va conține informațiile digitale ale posesorului.


Comentarii Facebook