Cât au cheltuit românii pentru masa de Crăciun? SONDAJ

 

Un sondaj de opinie realizat de un institut clujean arată cât au cheltuit românii pentru masa de Crăciun, câți și-au permis să cumpere un cadou, dar și unde și-au petrecut sărbătoarea nașterii Domnului.

În ceea ce privește locul unde au petrecut românii Crăciunul, 99% au stat în țară, iar 88% dintre ei au optat să rămână acasă, numai 8% mergând în vizite.

 

Familia a fost compania preferată pentru petrecerea serii de Ajun, 88% dintre participanții la studiu au fost de Crăciun alături de aceasta, iar 4% au petrecut sărbătoarea în compania prietenilor. Totuși, 6% dintre respondenți au declarat că au petrecut singuri seara de Ajun, conform Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES).

.

În privința cheltuielilor de Crăciun, cei mai mulți români (49%) au alocat pentru Crăciunul din acest an între 100 și 500 de lei. Doi din zece români au cheltuit cel mult 1000 de lei, 6% au alocat pentru această sărbătoare până în 1500 de lei. Sume mai mari au alocat doar 5% dintre respondenți. Totuși, 17% dintre participanții la studiu spun că au cheltuit pentru Crăciunul din acest an sub 100 de lei.

 

 

Pentru 40% dintre respondenți, bugetul alocat pentru Crăciunul din acest an a fost mai mic decât cel de anul trecut. Pentru o treime dintre cei chestionați, suma alocată este la fel cu cea cheltuită în urmă cu un an, iar un sfert dintre respondenți spun că anul acesta bugetul lor pentru Crăciun a fost mai mare decât cel de anul trecut.

 

12% dintre români recunosc că bugetul din acest an nu le-a permis nici măcar strictul necesar pentru Crăciun. Alți 27% spun că banii pe care i-au avut la dispoziție nu le-au fost suficienți și au fost nevoiți să renunțe la multe produse. 32% susțin că suma disponibilă le-a ajuns, cu anumite restricții, iar pentru 27% dintre români banii pe care i-au avut au fost suficienți pentru a cumpăra tot ce a fost nevoie.

 

Peste jumătate dintre români (57%) consideră că actuala criza economică le-a afectat  mult (28%) și foarte mult (29%) modul în care petrec Crăciunul. 14% susțin că nu sunt afectați deloc în această privință, iar unul din trei români se declară puțin afectat de criza economic atunci când vine vorba de Crăciun.

 

De asemenea, trei sferturi dintre români au cumpărat în acest an cadouri pentru cei dragi, de Crăciun, iar 57% dintre cei chestionați au primit, la rândul lor cadouri, din partea celor dragi.

Comentarii Facebook