Casa pe roți la Cluj, cu 23.000 euro. Costul de întreținere e infim. Hai să facem turul casei - VIDEO


Deni și Alin Sîrb au ridicat o casă pe roți, de 49 de mp, pe un teren de 1300 metri pătrați în zona Iris-Dâmbul Rotund. Terenul a fost cumpărat în 2017. 

Bugetul proiectului început în iunie 2020 a fost de 27.000 euro. După 7 luni s-au și mutat, dar bugetul nu a fost cheltuit în totalitate. Casa pe roți a costat 23.000 de euro.

Alin a dorit cumpărarea unui teren în pantă. Terenul din zona Iris-Dâmbul Rotund a fost perfect.

Primăria Cluj-Napoca nu a știut ce să facă în cazul lor. ”Noi nu am vrut să facem nimic ilegal. Avem vecini care au case făcute legal. Puteam face și noi. Din 2018 ne-am chinuit să vedem cum să facem. Am sunat la Urbanism în Cluj. Ni s-a cerut o autorizație de amplasare. Am zis că nu e nicio problemă.  Merg la Primărie și am cerut autorizație de amplasare. Mi-au spus că nu au așa ceva, nu au auzit de așa ceva niciodată. M-au trimis la cealaltă Primărie. M-am dus la cealaltă vine șefa și îi spun ce mi s-a cerut la telefon și îmi spune că nu a auzit de așa ceva niciodată. Până la urmă am renunțat. Am luat legea și am citit-o. Am vorbit cu 30 de avocați, juriști și arhitecți și toți mi-au zis că dacă iei legea și te uiți nu ai nevoie. Printr-o hotărâre judecătorească te poate obliga să demonstreze că e mobilă, dar asta e numai dacă te dă cineva în judecată. Asta se poate muta numai cu macaraua, pentru că are 4 metri lățime. Nu poate merge pe roțile ei, sunt numai de manevră. Depinde foarte mult de primării, dar după noua lege nu te poți lega la nicio utilitate. Din cauza asta suntem și autonomi”, a spus Alin, în clipul realizat chiar de el cu prezentarea casuței.

Casa pe roți are 49 metri pătrați, 38 de mp la parter și 11 metri pătrați la etaj, unde este dormitorul cuplului. La parter este bucătăria și livingul, baia și camera băiatului celor doi.

Alin a lucrat 75% singur la construcția casei, dar a cerut ajutorul unui structurist pe partea de rezistență.

Manopera a costat 1.500 de euro, restul fiind materialele. Casa este din panouri sandwich pe structura metalică, izolată la interior cu vată bazaltică. Iar la exterior e îmbrăcată în tablă neagră.

Pentru alimentare, pe acoperiș sunt panouri fotovoltaice și termoșemineu.

Apa vine de la fântână, iar afară este și o fosă septică ecologică. Pentru zilele fără soare, cuplul folosește un generator. 

Termoșemineul asigură căldura pentru micuța casă. Singurul inconvenient este că cineva trebuie să se trezească pentru a pune lemne de foc. 

Ca sfat pentru cei care vor să facă așa ceva, Deni și Alin spun: ”Go for it! Merită 100%. Se poate trăi o viață faină și fără credit și o casă mare. Avem tot confortul unei case normale și e tot ce ne puteam dori. E o experiență faină, așa că îndrăzniți”.

Singurul minus este că drumul e privat și nu îl deszăpezește nimeni. ”Poate pentru alți oameni ar fi un minus să se trezească noaptea să facă foc. În termoșemineu nu poți băga prea mult pe foc pentru că apa ajunge la 100 de grade și supapa își dă drumul”, a mai spus Alin.

Comentarii Facebook