Casa Hintz, gazda Muzeului Farmaciei din Cluj-Napoca, intră în renovare


Echipa care s-a angajat în procesul de restaurare anunță că a terminat lucrările de pregătire și de protecție urgentă a spațiilor Colecției de Istorie a Farmaciei, iar în luna ianuarie va începe șantierul propriu-zis.

Clădirea, monument istoric și de arhitectură, construită în secolul al XVI-lea, a găzduit cea mai veche farmacie din Cluj. Lucrările de reabilitare vor dura aproximativ 2 ani, iar după terminarea acestora colecția va fi redeschisă pentru vizitare. 

Casa Hintz, clădirea care adăpostește Colecția de Istorie a Farmaciei, imobil situat în Piața Unirii nr. 28, a intrat în luna octombrie (a.c.) într-un proces de reabilitare, care va dura aproximativ 2 ani, iar după terminarea acestora colecția va fi redeschisă pentru vizitare. 

Echipa care s-a angajat în procesul de restaurare a imobilului de secolul XVI și anume proprietarul - Dr. Georg Hintz, beneficiarul - Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), de asemenea și proiectantul, Planwerk Arhitectura & Urbanism SRL, respectiv constructorul, Weberbau SRL, informează că au fost terminate lucrările de pregătire și de protecție urgentă a spațiilor, iar în luna ianuarie se va începe șantierul propriu-zis. De asemenea, în paralel cu intervențiile de consolidare de urgență a fost demarat și procesul de proiectare de restaurare și refuncționalizare a întregului imobil.

Clădirea, monument istoric și de arhitectură, construită în secolul al XVI-lea, a găzduit cea mai veche farmacie din Cluj, “La Sfântul Gheorghe”, a cărei primă atestare documentară datează din anul 1573. La originea colecției se află donația de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Gyula Orient (1869-1940), expusă în anul 1904 într-una dintre sălile Muzeului Ardelean și îmbogățită pe parcursul timpului prin alte donații valoroase care ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania secolelor XVI-XIX. Șeful catedrei de Istoria Medicinei și Farmaciei din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie din Cluj, profesorul Lucian V. Bologa (1892-1971), a fondat în anul 1954 Muzeul Farmaciei din Cluj, care a primit ulterior numele de Colecția de Istorie a Farmaciei, fiind subordonată Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. 

Comentarii Facebook