Carte veche de peste 200 de ani furată din Biblioteca Academiei Române, recuperată de polițiștii clujeni


Polițiștii clujeni au reușit recuperarea unei cărţi din anul 1787, sustrasă din incinta Bibliotecii Academiei Române - Filiala Cluj în urmă cu aproape un an de zile.

Conform IPJ Cluj,  la data de 1 octombrie 2019, poliţiştii de investigații  criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj s-au sesizat din oficiu cu privire la furtul unei cărţi care datează din anul 1787, intitulată  „Hunnias, vagy Magyar Hunyadi, az az Ama` hires Magyar Vezel Hunzadi Janos, eletenek egygy resze, mellyet a` Virgilius` Eneisse` formajaba ontve, negy soru Magyar Strofakkal” a autorului Horvath Adam. 

Poliţiştii clujeni au identificat bunul cultural pe un site de licitaţii on-line maghiar, iar în urma probatoriului administrat a fost emis un ordin european de anchetă, de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Astfel, prin intermediul cooperării internaţionale, organele judiciare din cadrul Poliţiei Budapesta au reuşit indisponibilizarea cărţii, care se afla la o casă de licitaţii din Budapesta. Prețul de strigare pentru cumpărarea cărții era de 2000 de euro, dar anchetatorii cred că ar fi ajuns mult mai sus.

În cursul lunii iunie a.c., Inspectoratul de Poliţie al Budapestei a ridicat sechestrul asupra bunului cultural, astfel că, în luna august, Biblioteca Academiei Române a emis o împuternicire a poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, în vederea ridicării cărţii de la autorităţile judiciare maghiare. 

În perioada 10-12 august a fost constituită o delegaţie externă a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, cu scopul desfăşurării unor activităţi de audiere, precum şi a ridicării bunului cultural.

Delegația a fost primită la Ambasada României din Budapesta, într-un cadru oficial, în prezenţa ambasadorului României din Budapesta, a şefei Institutului Cultural Român şi a ataşatului de afaceri interne.

La data de 17 august a.c., cartea a fost predată reprezentanţilor Bibliotecii Academiei Române. 

Se desfăşoară în continuare activităţi investigativ-operative de către poliţişti, în vederea identificării autorilor.

Comentarii Facebook