Când sunt Rusaliile în 2022 şi câte zile libere avem cu ocazia acestei sărbători


Rusaliile reprezintă o sărbătoar e creștină importantă, prilej cu care românii au zile libere legale. Află când sunt Rusaliile în 2022 și câte zile libere vor fi.

Sărbătoarea de rusalii este cea mai veche sărbătoare creștină împreună cu cea a Paștilor, fiind prăznuită încă de pe vremea Apostolilor, ca o încreștinare a sărbătorii iudaice corespunzătoare acestei zile. Despre ea amintesc și Sf. Apostol Pavel și Sf. Luca,

Când sunt Rusaliile în 2022

La 50 de zile de la Sărbătoarea Paștelui, în fiecare an, creștinii ortodocși sărbătoresc Rusaliile. Prima zi de Rusalii pică întotdeauna într-o duminică, exact ca și Paștele, iar în cea de-a doua zi de Rusali se sărbătorește Sfânta Treime. Anul acesta Rusaliile vor fi pe 12 iunie. 

Prima și cea de-a două zi de rusalii sunt zile libere legale. Potrivit Codului Muncii, zilele libere de Rusalii se acordă în funcție de data la care se sărbătorește această sărbătoare în funcție de iecare cult religios în parte.

Ce se sărbătorește de Rusalii

Duminica Cincizecimii sau a Pogorârii Sfântului Duh, numită în popor şi Duminica mare, este sărbătoarea anuală a pogorării Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli. Ea cade totdeauna la 10 zile după Înălţare sau la 50 de zile dupa Paşti, când a avut loc evenimentul sărbătorit şi când evreii îşi serbau şi ei praznicul.

E totodată sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, căci în aceeaşi zi, în urma cuvântării însufleţite a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism circa 3.000 de oameni, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.

Rusalii provine din latinescul “rosalia”, care semnifică sărbătoarea trandafirilor, dar reprezintă în acelaşi timp şi fetele împăratului Rusalim, despre care se spune că aveau puteri magice şi seduceau oamenii.

În 2022 sunt 15 sărbători legale: 6 în weekend și 9 în timpul săptămânii. Pe 12 şi 13 Iunie românii vor avea liber de Rusalii.


Comentarii Facebook