Campanie de informare la Cluj cu ocazia Zilei Europene Împotriva Obezității


Direcţia de Sănătate Publică a jud.Cluj, celebrează în data de 18 mai 2013 Ziua Europeană împotriva Obezităţii (ZEIO) şi organizează în perioada 18 mai - 28 mai 2013 campania de informare şi educare dedicată acestei zile. În cadrul acestei campanii se desfăşoară activităţi în şcoli şi grădiniţe din Cluj-Napoca, precum şi în comunitatea de romi din comuna Cojocna.

Campania are ca scop conştientizarea importanţei prevenirii obezităţii încă de la vârsta copilăriei, cu accent pe rolul familiei și informare privind situaţia actuală şi de perspectivă a prevalenţei obezităţii în rândul copiilor şi adulţilor.

Prin activităţile derulate dorim să conştientizăm populaţia generală privind riscurile obezităţii la copil în special şi responsabilitatea pe care o au ei înşişi în menţinerea sănătăţii”, precizează reprezentanții Direcției de Sănătate publică a județului Cluj.

Astfel, medicii emit următoarele recomandări:

Cantitatea de alimente consumată zilnic să fie în funcţie de vârstă şi activitatea desfăşurată,

Alimentele să fie cât mai variate, pentru a se asigura necesarul zilnic de calorii.

Alimentele să fie repartizate pe un număr de 5 mese zilnic (3 mese principale şi 2 gustări).

Micul dejun este o masă foarte importantă.

Alimentaţia sănătoasă să fie adoptată de întreaga familie

Este bine să ne controlăm greutatea corporală în mod regulat

Să practicăm sporturile preferate, mai ales în aer liber


Obezitatea poate avea o serie de consecinţe psiho-sociale: apar sentimente de inferioritate şi respingere din partea cunoscuţilor, ceea ce poate duce la frustrare, depresie; respiratorii: respiraţie mai dificilă; locomotorii: picior plat, genunchi în forma de X, accentuarea curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale (cifoză, lordoză, scolioză), dureri articulare; metabolice: tulburări de transformare în organism a grăsimilor şi zaharurilor (ex. diabet zaharat); cardio-vasculare: hipertensiune arterială, ateroscleroză, cardiopatie ischemică. care se manifestă mai ales la adulţi; cutanate: iritaţii ale pielii, infecţii, mâncărimi; Decese premature; alte complicaţii: dureri de cap, oboseală (astenie), tulburări menstruale, acnee, constipaţie, digestie dificilă.

Comentarii Facebook