Calendarul anului școlar 2021-2022 va fi adevărat coșmar pentru elevi și profesori. Ce spune șefa Sindicatului Profesorilor Cluj


Un an școlar scurt este visul oricărui elev, care așteaptă cu nerăbdare vacanța de vară, pentru a scăpa de școală și a se bucura de timpul liber. Totuși, un an școlar mai scurt înseamnă mai mult stres, teme, teze, olimpiade și activități, înghesuite toate în 34 de săptămâni.

Calendarul anului școlar 2021-2022 a fost recent publicat în Monitorul oficial, stârnind nemulțumiri în rândul elevilor și al profesorilor.

34 de săptămâni aglomerate

În primul rând, anul școlar următor va avea doar 34 de săptămâni, fiind cel mai scurt din 2008 încoace.

E cel mai scurt an școlar din 2008 încoace. Până acum am avut 35-37 de săptămâni”, spune Lucia Cojocaru, liderul sindicatului profesorilor Cluj.

Primul semestru va începe în 13 septembrie 2021, va avea 14 săptămâni, astfel că se va încheia în 22 decembrie 2021, când începe vacanța de Crăciun și, totodată, vacanța intersemestrială.

Anul acesta, copiii nu se vor mai bucura de încă o săptămână în plus de vacanță între ianuarie și februarie. Vacanța de Crăciun va lua locul celei intersemestriale, însă nu va fi prelungită cu încă o săptămână.

Vacanța de iarnă este mai lungă, având în vedere că este din 23 decembrie până în 10 ianuarie. Sunt doar câteva zile în plus.

Vacanța intersemestrială era potrivită din mai multe motive. În primul rând, semestrul I era mai lung, astfel profesorii aveau timp să încheie situația fiecărui elev în parte, fără grabă. După vacanța de Crăciun, elevii mai aveam la dispoziție câteva săptămâni pentru a-și ridica mediile, iar profesorii puteau preda programa primului semestru.

E păcat că a dispărut vacanța dintre semestre, din mai multe motive. În primul rând, nu e în beneficiul turismului, lumea mergea în acea vacanță la ski, la munte și nu aveau parte de aglomerația de sărbători. În al doilea rând, se făcea economie în școli la căldură”, a mai adăugat Lucia Cojocaru.

Primul semestru este prea scurt

Primul semestru este, fără îndoială prea scurt. Până la începutul lunii decembrie, mai exact după două luni și jumătate de cursuri, elevii trebuie să dea tezele:

Tezele trebuie să se dea cu cel puțin 3 săptămâni înainte de sfârșitul semestrului, deci în perioada de sfârșit de noiembrie început de decembrie”, a explicat profesoara.

Astfel, fiind de doar 14 săptămâni, semestrul I va fi prea scurt pentru ca situația școlară a elevilor să se desfășoare normal și totodată eficient. Totul va fi grăbit,iar elevii nu vor avea destul timp pentru învățarea materiilor.

Semestrul al doilea este și el aglomerat

În ciuda faptului că, spre deosebire de semestrul I, semestrul al doilea are 20 de săptămâni, în acea perioadă se desfășoară foarte multe activități în școli.

Un prim exemplu este Programul Național „Școala altfel”, care, spre deosebire de alți ani, acum se va desfășura într-o săptămână stabilită în Calendarul anului școlar, săptămâna 8-14 aprilie. În anii precedenți, perioada de desfășurare a programului „Școala altfel” era stabilită de fiecare școală în parte și se putea organiza oricând.

O altă problemă a acestui calendar este „Școala altfel”, care are dată fixă între 8 și 14 aprilie, care până acum era pe tot parcursul anului și depindea de școală când și-o programa, acum fiind obligatorie în acea săptămână. Se vor suprapune foarte multe activități și va fi aglomerație. În plus, și olimpiadele naționale se desfășoară tot atunci”, a mai explicat liderul de sindicat.

Cluj-Napoca este o destinație destul de des aleasă atunci când vine vorba de excursiile organizate de școli din județ sau chiar din alte județe. Dacă „Școala altfel” se va desfășura în aceeași săptămână pentru toate școlile din țară, există mari șanse ca orașul să fie „invadat” de sute de elevi în acea săptămână.

După „Școala altfel”, din 15 aprilie începe vacanța de primăvară, până la data de 1 mai 2022.  De atunci, din 2 mai și până în 10 iunie 2022, elevii vor avea neîntrerupt cursuri.

Un stres în plus pentru elevi va fi desfășurarea olimpiadelor naționale tot pe parcursul semestrului al doilea. Olimpicii vor avea multe activități care îi vor aglomera nespus în primăvară.

Un alt dezavantaj al acestui calendar îi vizează pe liceenii din filiera tehnologică, cu excepția elevilor de clasa a XII-a și a XIII-a. Anul școlar pentru aceștia va fi de 37 de săptămâni, astfel că al doilea semestru se încheie la data de 1 iulie 2022, deoarece ei au inclusă perioada de practică.

Din păcate, pentru acești elevi este vară, mai ales în iunie, sunt călduri mari. Nu se dă randament. Clasele nu dispun de aer condiționat.

Această structură a anului școlar a mai fost abordată și în 2019-2020, de ministrul Educației de la vremea aceea, Ecaterina Andronescu, stârnind și atunci controverse. Anul școlar 2020-2021 a fost structurat de Monica Anisie și, fiind perioada cursurilor online, nimeni nu a comentat cu privire la structură. Totuși, ministrul actual al Educației, Sorin Cîmpeanu, a ales structura antecedentă, după modelul fostului ministru Andronescu.

Un principiu ce se cere des și se întâmplă la nivel european este o dată fixă. În Germania, se începe la 1 septembrie și se termină la 1 iunie, la noi se tot schimbă data. Depinde când pică ziua de luni și de guvernare.


Comentarii Facebook