Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii: „Profesorii trebuie să aibă conștiința aceasta, a unui Dumnezeu al Educației”


Primarul Emil Boc spune că profesorii ar trebui să se întoarcă la lucru, pentru că i s-a spus că din guvern că se pot încrede în promisiunile colegilor săi de partid. 

Primarul susține că ”nu putem sacrifica aceste generații”, continuând retorica celor din guvern, care încearcă să dea vina pe profesori.

Am mai spus și repet: solicitările profesorilor sunt legitime. De la educație începe totul, constituie temelia dezvoltării oricărei societăți. Deci, din acest punct de vedere nu pot să spun decât DA, pentru că știu ce valoare are educația pentru societate. Educația este cheia construirii unei vieți mai bune, e indiscutabil - un om educat este, cu siguranță, un om cu care poți să construiești mult mai bine decât cu un om needucat. Prin urmare, este evident că ai nevoie de infrastructură - ai nevoie de profesori, de un sistem educațional articulat și plătit. Asta s-a făcut, asta am înțeles de la guvernanți că, prin ceea ce s-a făcut în aceste două săptămâni, s-au găsit soluțiile financiare pentru a pune educația la temelia sistemului de construcție a societății românești", a spus Emil Boc, vineri, la ZIUA LIVE.

Primarul spune că ”politicienii trebuie să continue dialogul, să vadă ce se poate face în plus”, dar că profesorii ar trebui să înțeleagă că ”nu putem sacrifica aceste generații", care au de susținut examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat. 

Evident că politicienii trebuie să continue dialogul, să vadă în fiecare zi ce se poate face în plus, dar, pe de altă parte, și dascălii trebuie să înțeleagă că nu putem sacrifica aceste generații de copii care așteaptă să intre în ciclu școlar și universitar din cauza grevelor. (...) Gândiți-vă ce calvar este pe aceste familii din România care sunt în situația de a avea copiii în fața examenelor. Trebuie să te gândești și la acest aspect. Așa cum medicii au acel jurământ al lui Hipocrate, și profesorii trebuie să aibă conștiința aceasta a unui 'Dumnezeu al Educației' pe care trebuie să îl servească indiferent de situație. Trebuie să găsească acum echilibrul ca acești copii să încheie anul școlar, ca să poată susține Evaluarea Națională și Bacalaureatul. Sunt pozitiv și cred că această grevă va conduce la reluarea activităților școlare, până la urmă și la continuarea examenelor. Nu avem voie să pierdem generații sub nicio formă!", a adăugat Emil Boc.

Premierul Ciucă va adopta un memorandum pentru majorarea salariilor profesorilor. În document scrie că noua lege a salarizării prevede ca venitul dascălilor debutanți să crească până la nivelul salariului mediu brut pe economie. Memorandumul include și numeroase prime pentru cadrele didactice. Doar că acest memorandum nu are valoare juridică și nu poate fi atacat în justiție, dacă guvernul nu își ține cuvântul. Este evident că asta s-a dorit de la bun început, iar lansarea acestui memorandum a fost praf în ochi.

Prin urmare, nu este surprinzător faptul că profesorii nu se mulţumesc doar cu promisiuni şi cer un act cu valoare juridică pentru majorările salariale. Până vor primi oferta care să-i mulţumească, greva continuă.

Comentarii Facebook