Blocurile cu acoperisurile smulse de pe strada Teilor, construite de un tepar imobiliar


Proprietarii apartamentelor din blocurile care au ramas fara acoperisuri, in urma furtunii de vineri noaptea, sunt in pragul disperarii, dupa ce persoana care a construit blocurile, Ovidiu Suciaghi, refuza sa se prezinte la notarul public pentru a semna contractele de vanzare cumparare in forma autentica.

Suciaghi nu mai are resurse financiare pentru a finaliza investitia, dar nici nu vrea sa semneze actele de vanzare cumparare cu cei care au platit avansurile pentru cumpararea apartamentelor. Acest lucru ii impiedica pe oamenii care s-au imprumutat la banci pentru a putea plati aceste apartamente sa nu poata deveni proprietarii de drept ai acestor apartamente, putand fi oricand executati silit ca urmare a datoriilor pe care Suciaghi le are la diferite firme de construcii si oameni de afaceri care l-au imprumutat cu bani.

In 6 iunie 2011, executorul judecatoresc Marius Stolneanu a scos la licitatie un bloc construit de Suciaghi la cererea unui om de afaceri din Israel, Liron Blank, care a cerut deschiderea procedurii de executare silita impotriva lui Suciaghi ca urmare a faptului ca acesta nu a returnat la timp un imprumut in valoare de 213.624 euro si 114.444 lei.

Pe rolul Judecatoriei Cluj Napoca exista sute de procese deschise de cei care au cumparat apartamente in blocurile construite de Suciaghi, prin care se solicita obligarea dezvoltatorului imobiliar sa semneze in original contractele de vanzare cumparare.

Un astfel de caz este cel al lui Alexandru Stan, care a platit 29.000 de euro pentru un apartament intr-un bloc de pe strasa Teilor. "Am platit toti banii in avans pentru ca mi s-a spus ca daca achit pretul dintr-o singura rata primesc o reducere de cinci la suta. Am semnat la un notar un antecontract de vanzare-cumparare, cu caluze ferme, care au fost incalcate in intregime de cel care a construit blocul. Nici termenul de finalizare, nici cel de finisare, nimic nu a fost respectat. Acest antecontract nu imi este acum de niciun folos", spune Alexandru Stan.

Pentru a putea deveni proprietari pe apartamentele pe care au platit intre 25.000 si 30.000 de euro, oamenii trebuie sa solicite in justitie obligarea lui Suciaghi sa se prezinta in fata unui notar pentru a semna antecontractele de vanzare cumparare. Procesele sunt lungi si se intind, de regula, pe parcursul a doi trei ani fapt ce ii descurajeaza pe oameni.

 

Locatarii din blocurile afectate de furtuna sustin ca vina pentru toate cele intamplate ii apartine lui Simion Gorgan, un om de afaceri care construit blocurile si le-a predat lui Ovidiu Suciaghi.


"Blocul de pe str. Teilor nr21A, ansamblul Luxembourg din Floresti, a fost construit de catre Gorgan Simion, un tepar imobiliar, care a luat inca din faza de proiect banii de apartamente in anul 2008.

Valoarea apartamentelor fiind cuprinsa intre 30.000 si 65.000 de euro, aproximativ 95% din viitorii proprietari platind integral pretul apartamentului.

Constructia nu a fost finalizata pana in prezent, locatarii fiind nevoiti sa cheltuie sume uriase dar nici in prezent blocul nu ofera conditii minime de siguranta.

Acest bloc, dar si inca unul dintre blocurile construite de Gorgan au ramas fara acoperisuri, in urma furtunii de vineri noaptea. Oamenii sunt in pragul disperarii.

In acest sens responsabil pentru calitatea lucrarilor, conform actelor este Gorgan Simion care a executat o  constructie indoielnica, riscand viata familiilor si copiilor, iar ce este mai grav este ca nici macar nu vrea sa
execute reparatiile cladirilor pe care le-a construit.

Gorgan Simion a predat situatia altui dezvoltator, Suciaghi Ovidiu, care insa a ajuns in imposibilitate de continuare a lucrarilor, dar care nu este responsabil de calitatea constructiei. Cu toate acestea, pentru remedierea temporara a situatiei, in cursul zilei de sambata, Suchiaghi Ovidiu s-a prezentat la fata locului si a montat cu ajutorul locatarilor folii pentru a impedica patrunderea apei in apartamente, desi raspunderea conform documentelor este a celui care a executat constructia, respectiv acoperisurile, si anume Gorgan Simion.

Situatia blocului 1, ramane incerta din cauza faptului ca terenul aferent constructiei, este ipotecat in favoarea unui cetatean israelian, Liron Blank. Acesta a instituit ipoteca asupra terenului in vara anului 2009, desi stia ca, in blocul respectiv locuiesc familii si ca apartamentele si terenul de sub bloc au fost platite integral de acestia inca din anul 2007. Unele dintre familii erau chiar notate in CF-ul terenului, dar acest lucru a fost
ignorat total.

Constructorul blocurilor care au ramas fara acoperis, Gorgan Simion, se afla in Franta, unde cu banii locatarilor si-a dezvotat alte afaceri.

Pe rolul Judecatoriei Cluj Napoca exista zeci de procese deschise de cei care au cumparat apartamente in blocurile construite de Gorgan Simion, prin care se solicita obligarea dezvoltatorului imobiliar sa semneze in original contractele de vanzare cumparare.

Locatarii sunt disperati de ceea ce se poate intampla in continuare, deoarece nu au acoperis pe cladire, iar cladirea nu are montat paratrasnet desi in proiect era prevazut. Datorita situatiei in care Gorgan Simion a abandonat blocul suntem nevoiti sa facem cheltuieli carora nu le mai facem fata, pana in prezent am cheltuit peste 25.000 euro, iar blocul este inca in stare care nu asigura minimul necesar de conditii de siguranta pentru adulti si copii", sustin locatarii intr-un memoriu.

 

Vezi si...

Doua blocuri din Floresti, de pe strada Teilor, au ramas fara acoperis in urma furtunii de vineri seara VIDEO si FOTO

Comentarii Facebook