Bărbatul arestat în Piața Muzeului încerca să vândă o sabie antică. Trebuia să primească 20.000 euro pentru ea FOTO


Bărbatul prins de polițiștii clujeni în flagrantul de marți dimineața din Piața Muzeului ar fi încercat să vândă o sabie din Epoca Bronzului. Artefactul se bănuiește că ar face parte din patrimoniul naţional şi există suspiciuni că pentru găsirea ei s-ar fi utilizat, fără autorizaţie, detectoare de metale.

În fapt, în urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii au constatat că în data de 27 septembrie a.c., persoane necunoscute, din Cluj-Napoca, au publicat, pe un site, un anunţ de vânzare a unei săbii din Epoca Bronzului, de circa 0,75 metri lungime.

Aceasta este susceptibilă de a face parte din patrimoniul cultural naţional, existând suspiciuni că ar fi fost găsită cu ajutorul detectorului de metale, în siturile arheologice de pe raza judeţului Cluj.

În acest context, poliţiştii au depistat un bărbat, de 34 de ani, din Gherla, în timp ce ar fi oferit spre vânzare bunul, pentru 20.000 euro, unor persoane care l-au contactat anterior”, informează reprezentanții IPJ Cluj.

Pe durata negocierilor, desfăşurate în Piaţa Muzeului, din Cluj-Napoca, bărbatul a fost însoţit de alţi doi bărbaţi, sabia fiind lăsată într-un autoturism, la câteva străzi distanţă. Cei trei au fost conduşi la sediul Poliţiei pentru audieri.

Aceștia sunt cercetați pentru comiterea infracţiunilor de „accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă” şi „însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor”, fapte prevăzute de O.G. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național, respectiv de Codul penal.

Sabia va fi expertizată în vederea stabilirii autenticităţii şi a valorii de patrimoniu, urmând a fi predată organelor abilitate.

Poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale, sub coordonarea unităţii de parchet competente.

Comentarii Facebook