Joi 6 Octombrie

Bărbat mort pe stradă la Gherla. Avea ZILE, dar Ambulanța a venit după 50 de minute de la apelul la 112


Un bărbat de 74 de ani a murit la Gherla,pe stradă, iar Ambulanța a venit după 50 de minute de la apelul la 112. 

Fiul bărbatului decedat, Vasile Kepiro, a scris luni seara pe Facebook că tatăl său a avut puls 41 de minute şi că soţia sa i-a făcut respiraţie gură la gură, fiind efectuate şi proceduri de prim-ajutor. 

Azi corupţia mi-a ucis părintele! Nepăsarea, neimplicarea şi neputinţa autorităţilor locale au dus în timp să nu avem în Gherla o salvare, un medic sau un medicament pe salvare. (...) În centrul municipiului Gherla tatăl meu a stat la pământ timp de peste 50 minute până a venit salvarea. Tatăl meu a fost cu puls 41 de minute, i s-au făcut toate procedurile de prim-ajutor, am chemat un medic cardiolog de acasă, soţia i-a făcut respiraţie gură la gură, a respirat 41 de minute. Eu am ajuns din Cluj înaintea ambulanţei! Ne omorâm singuri, unii pe alţii prin neimplicare, prin nepăsare şi indolenţă. Deci să credem că nu se vrea? Soluţii sunt, trebuie doar să vrem să facem ceva!”, a scris bărbatul.

Zoltan Petrovici, un bărbat care a acordat primul ajutor în acest caz, a declarat: ”A intrat în magazin o doamnă cu un copil care plângea şi care spunea că bunicul lui a căzut pe stradă. L-am recunoscut, era băiatul unui prieten, am ieşit repede şi l-am văzut pe bătrân. I-am desfăcut cămaşa, erau semne clare de atac de cord, era învineţit. Am început masajul cardiac, iar între timp a venit şi soţia mea care m-a ajutat la resuscitare. A venit şi nora bărbatului căzut care a adus şi un cardiolog, deci partea noastră de mobilizare a fost promptă. Bărbatul avea 74 de ani, fără antecedente cardiace”, conform Mediafax.

Primul telefon la 112 a fost dat rapid de femeia care a intrat în magazinul său imediat după ce bărbatul că a căzut, după care a sunat şi el.

De la dispecerat mi s-a făcut legătura la pompieri, cărora le-am explicat de la început despre ce e vorba şi s-au mai pierdut câteva minute. Apoi mi s-a făcut legătura la Ambulanţă, a fost un haos organizatoric. Ce m-a supărat a fost că, după al doilea apel pe care l-am iniţiat, operatoarea iar vroia să mă plaseze altcuiva. Mi-a confirmat apoi că ambulanţa vine de la Cluj-Napoca, iar eu mi-am pierdut toată speranţa şi odată cu speranţa mea s-a scurs şi viaţa din om, deşi dăduse semne clare că începe să îşi revină. Şi-a deschis ochii, a început să respire, a avut puls 40 de minute, putea fi salvat, dar a murit cu zile”, a explicat Zoltan Petrovici.

Ambulanța a ajuns după 50 de minute, când nu se mai putea face nimic. ”Eu zic că a fost un haos şi o dezorganizare, ca om te simţi neputincios şi mă întreb dacă nu puteam să fac mai mult, să îl fi pus într-o maşină şi să îl duc la spitalul din Gherla, dar acolo e mare lucru dacă îţi poate pune un pansament. A trecut o ambulanţă SMURD pe lângă noi, care mergea la Dej cu un pacient, dar care nu a oprit”, a mai spus Petrovici.

În Gherla sunt două echipaje de Ambulanță, iar în Dej sunt trei, explică directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Cluj, Horia Simu.

Unul dintre echipajele din Gherla era la Cluj-Napoca la Institutul Inimii cu un caz al unui pacient cu dureri precordiale, iar celălalt era la un traumatism toracic prin cădere pe scară. Un echipaj de la pompierii din Dej era la o tentativă de suicid, care e urgenţă majoră, iar un echipaj de ambulanţă era la o persoană inconştientă. O altă maşină era la Cluj-Napoca unde a lăsat un pacient. Sunt, din păcate, situaţii când nu ai echipaje atunci când îţi trebuie şi poate ar trebui ca acestea să fie suplimentate. La cazul din Gherla a ajuns una din ambulanţele din Dej care a lăsat pacientul din Cluj-Napoca şi care a ajuns după 40 de minute, folosind sirenele din dotare. Este regretabil ceea ce s-a întâmplat, fiind vorba despre o situaţie care trebuie corectată prin suplimentare de personal”, a declarat Horia Simu.


Comentarii Facebook