Banca publica de celule stem bate pasul pe loc

Proiectul de constituire a unei banci publice de celule stem avanseaza in ritm de melc. Firma clujeana care a demarat programul, Cord Blood Center, a facut pana acum aproape 100 de recoltari de la femeile care au fost de acord sa doneze dreptul de proprietate asupra probelor. Recoltarile s-au facut doar in centrele universitare Cluj, Bucuresti si Timisoara.



"E nevoie de multi bani pentru infiintarea unei astfel de banci. La anul speram sa atragem un partener si sa relansam programul", a declarat Adina Scaringi, responsabilul de relatii publice din cadrul firmei.


Recoltarile pentru banca publica se fac gratuit si tot fara bani sunt utilizate si probele atrunci cand acestea sunt necesare pentru salvarea vietii unor copii. Costul de recoltare de 3.270 de lei si cel de depozitare, de 140 de lei anual, este suportat integral de firma.


Celulele stem recoltate din sangele placentar este utilizat cu succes in tratarea a peste 70 de boli. Printre acestea se numara leucemiile, limfoamele, sindroamele mielodisplazice si gamopatiile.


Comentarii Facebook