Balul Operei 2020 aduce la Cluj și în acest an valsul vienez și nume mari pe scenă, care vor cânta


Balul Operei 2020 e SOLD OUT, iar evenimentul de sâmbătă, 29 februarie, se anunță un adevărat spectacol de stil și rafinament.

Pe scenă vor urca soprana Mihaela Marcu, din Timișoara, tenorul Ioan Hotea, din Wiesbaden, și Marius Preda, muzician de jazz specializat pe țambal, absolvent al Conservatorului Regal din Haga.

Bucureștean de origine, provenit dintr-o familie care ”de șapte decenii face muzică” după spune chiar Marius Preda, la 16 ani a primit o invitație de la un naist stabilit în Olanda, prieten cu Gheorghe Zamfir. Preda era atunci elev la liceul de muzică ”Dinu Lipatti” din București.

Da, e de ordinul miracolului. La 16 ani sa te cheme cineva în Olanda, era în 1992, trebuia viză. Am mers și nu m-am mai întors. Sunt de 26 de ani în Olanda, la Haga, sunt căsătorit, am doi copii, ambii studiază muzica la Berkley College, în SUA. O să am opt concerte cu Sandoval, la New York, în primăvara asta. E un miracol. Eu sunt foarte credincios, mulțumesc la Dumnezeu pentru tot. Iubesc România, occidentalii sunt invidioși pentru talentul nostru, vă garantez”, povestește Preda, citat de Clujul Cultural.

El a fost invitat de conducerea Operei Cluj prin intermediul unui prieten din Cluj la Balul Operei.

Sper să nu mă pună să port smocking, costum mai pun pe mine, dar smockingul mă incomodează. Eu vin din lumea jazzului, acolo e mai lejer, jazzul nu se învață, se ascultă, se inspiră, se fură, e multă improvizație”, mai spune muzicianul.

Marius Preda s-a remarcat pe piața muzicală cu albumul Mission Cimbalom, care a atras admirația multor muzicieni internaționali.

Asta e misiunea mea pe pământ. Să promovez țambalul. Știu că aici e asociat cu lumea lăutărească, cu romii ceea ce eu nu văd să fie o problemă, ba din contră. Iau de acolo energia, tot ceea ce e bun. Nu e nici o problemă”, a mai adăugat Marius Preda.

Românul se află în negocieri avansate cu Boston University să înființeze primul curs de studiu al țambalului din lume.

Balul Operei are biletele sold out. Sunt așteptate 500 de persoane.

Invitați speciali, în afara lui Preda sunt soprana Mihaela Marcu din Timișoara si tenorul Ioan Hotea din Wiesbaden.

Mă bucur că sunt aici, e prima oară la Cluj, sunt emoționată, onorată, fericită să fiu aici. ”Lucia de Lammermoor” e o dragoste veche a mea din copilărie” a spus Mihaela Marcu.

Biletele la bal sunt epuizate din ianuarie.

Balul va avea trei părți și se vor acorda 5 premii. Dress code-ul e clasic: black tie sau white tie.

Formatul e clasic, bal vienez, acesta îl facem de acum. Mulțumesc sponsorilor ca fac posibil evenimentul”, a spus directorul Operei Cluj, tenorul Florin Estefan.

Bugetul Balului e de 95.000 de euro.

PROGRAM:

18.00-18:50 - Primirea invitaților pe covorul roșu

19:00 - Intonarea Imnului de stat al României și a Imnului Uniunii Europene

19:10 - Cuvânt de deschidere adresat de către domnul Florin Estefan, Manager General al Operei Naționale Române Cluj-Napoca

19:20 - Program artistic

21:30 - Networking Cocktail (Open bar în Foaierul Operei)

23:00 - Alles Walzer! - Invitație la vals pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Acordarea premiilor:

*Premiul ”Alexandru Fărcaș” pentru Tinere talente

*Premiul ”Lya Hubic”

*Premiul ”Dimitrie Popovici-Bayreuth”

*Premiul ”Gabriela Taub Darvaș”

*Marele Premiu al Fundației Transilvania Leaders

Foto: Operacluj.ro / Nicu Cherciu

Comentarii Facebook