Bacalaureat 2023! Care au fost subiectele date la proba de Limba și literatura română


Bacalaureatul de anul acesta a început luni, 26 iunie 2023, la ora 09:00 cu proba la Limba și literatura română. Absolvenții claselor a XII-a care au dat bac-ul au avut 3 ore la dispoziție pentru a rezolva cele 3 subiecte acordate.

Subiectul I se concentrează pe abilitățile de analiză și interpretare a unui text la prima vedere. Elevii au avut un text la prima vedere de George  Călinescu, „Ion Creangă. Viața și opera”. Pe baza acestui text, candidații au avut de rezolvat mai multe exerciții:

1. „Indică sensul secvenței „cu bună seamă”.

2. Menționează două dintre sursele de venit ale lui Ion Creangă, utilizând informația din textul dat.

3. Precizează o posibilă semnificație a curcubeului pentru Ion Creangă, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat.

4. Explică un motiv pentru care Ion Creangă călătorește la Târgu Neamț.”

5. Precizează o trăsătură morală a lui Ion Creangă, așa cum reiese din textul dat.”


Subiectul II evaluează competențele argumentative ale elevilor. Ei au trebuit să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din volumul „Ion Creangă. Viața și opera”, de George Călinescu, cât și la cunoștințele lor proprii. Textul trebuie să fie structurat după regulile de scriere și punere în pagină, să conțină argumente și exemple relevante și să respecte normele specifice genului argumentativ.

În Subiectul III sunt evaluate competențele creative și de exprimare ale elevilor. 

La profilul real şi tehnologic, elevii de clasa a XII-a au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularități a unui text narativ studiat, scris de Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.

La subiectul III pe profilul uman elevii au trebuit să caracterizeze un personaj dintr-un text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu.

Mai jos este prezentat subiectul dat la profilul real, tehnologic și vocațional.

62360441.jpg

62360438.jpg


Ministerul Educație va publica, oficial, subiectele la română și baremul la bacalaureat în jurul orei 15.00.

Comentarii Facebook