Miercuri 24 Aprilie

BAC-UL PROFESIONAL, APROBAT ÎN SENAT


Începând din 2013 bacalaureatul va fi susţinut după noul proiect de lege, care a fost aprobat, luni, în Senat, cu 72 voturi "pentru", 16 "împotrivă" şi patru abţineri.

Proiectul va merge mai departe către Preşedinte pentru a fi promulgat, deoarece Senatul este for decizional.

Potrivit propunerii făcute de Ministerul Educaţiei şi adoptate de Senat, absolvenţii de liceu care vor alege să dea bacalaureatul profesional în 2013 vor primi o diplomă cu ajutorul căreia se vor putea angaja pe piaţa muncii, dar nu vor mai avea acces la facultate, informează Mediafax.

Pentru BAC-ul profesional, elevii vor susţine, pe lângă probele de competenţe, un proiect şi o probă practică, precum şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială. Examenul de maturitate profesional va putea fi susţinut de orice elev din orice liceu, oricare ar fi filiera sau profilul acestuia, pentru că disciplina de educaţie antreprenorială o parcurg toţi liceenii. În plus, elevii de clasa a XII-a pot alege să susţină în acelaşi an şi bacalaureatul profesional şi pe cel naţional, pentru că se vor da pe rând. Oficialii de la minister susţin că întâi se va da examenul profesional şi apoi examenul naţional, astfel încât cei care vor să dea ambele tipuri de examene să o poată face.

Potrivit unei estimări făcute de ME se estimează că, pentru anul şcolar 2012-2013, vor fi 187.000 de elevi de clasa a XII-a plu cei peste 64.000 care au fost respinşi la examenul de anul acesta.

 

Foto: arhivă

Comentarii Facebook