Duminica 28 Aprilie

Aurel Codoban a primit recunoașterea meritată: E, poate, ultimul profesor universitar la care veneau studenți de la alte facultăți numai să-l asculte


Profesorul Aurel Codoban, unul dintre cei mai mari educatori în filosofie și viață din istoria Clujului, a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

Unul dintre ”elevii” acestuia, cunoscutul jurnalist clujean Mihnea Măruță, a dat această veste care bucură pe toată lumea.

Profesorul Aurel Codoban – omul care mi-a schimbat viața (și care, într-un fel, m-a salvat de mine însumi) propunându-mi, cu totul neașteptat, în 2016, să încerc un doctorat în filosofie – a primit astăzi o recunoaștere binemeritată: a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

Pentru zeci de generații care au făcut Filosofia la "Babeș-Bolyai", Codo, cum îi spun apropiații și foștii studenți, este Profesorul: a citit tot, e generos, dar și provocator, surprinzător și jucăuș.

E, poate, ultimul profesor universitar din Cluj la ale cărui cursuri veneau, cu riscul de a sta în picioare, și studenți de la alte facultăți, curioși să-l asculte vorbind despre iubire și seducție.

Și știți ce mai e remarcabil la Codo? Că vrea să rămână cu mintea în prezent și, dacă se poate, chiar în viitor: în continuare facem schimb de recomandări de cărți și filme proaspete.

Vrea să fie la curent, vrea să afle ce gândești, vrea să înțeleagă și filosofie, și politică, și comunicare, și manipulare, și relații de cuplu.

Vrea să priceapă oamenii. (În cel mai recent volum al său, "Sentimentul straniu al vieții", vorbește despre Inteligența Artificială, care "ne poate cunoaște, dar nu ne poate înțelege".) 

Mă bucur pentru dumneavoastră, domnule profesor. Academia Română întinerește odată cu acest echinox”, a scris Măruță.

Foto: Raul Stef

Comentarii Facebook