Atenție la stratul de gheață format pe lacurile din județ: „Recomandăm cetățenilor să nu se aventureze pe gheața formată pe cursurile de apă și pe lacuri”


Specialiștii Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa avertizează în legătură cu pericolele create de înghețarea apelor din zona județelor Cluj, Bistrița-Năsăud și Maramureș. Pentru a evita orice incident care se poate sfârși tragic, aceștia monitorizează atent valorile hidrografice ale bazinului  hidrografic Someș-Tisa și le recomandă locuitorilor din zonă să nu se aventureze pe ghețușul format pe cursurile de apă și lacurile regiunii. 

Temperaturile cu valori negative au condus la apariția formațiunilor de gheață (gheață la mal, năboi, pod de gheață) pe majoritatea cursurilor de apă din bazinul hidrografic Someș-Tisa. În perioada imediat următoare, acestea vor fi în extindere și intensificare. Nivelurile cursurilor de apă au fost variabile, în funcție de evoluția debitelor și, mai ales, a formațiunilor de gheață dezvoltate pe râuri.

Stratul de zăpadă, prezent pe arii extinse în județele Maramureș, Cluj și Bistrița-Năsăud, măsoară până la 48 de centimetri la Iezer, 38 de centimetri la Smida, 36 de centimetri la Băișoara, 19 centimetri la Vlădeasa (cota 1400) și 21 de centimetri la barajul Colibița. În județele Satu Mare și Sălaj, stratul de zăpadă este prezent local și măsoară până la 7 centimetri la Huta Certeze și 5 centimetri la Zalău”, au informat reprezentanții Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa.

Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa monitorizează permanent situația cursurilor de apă și a lucrărilor hidrotehnice, expuse în această perioadă fenomenelor de îngheț.

Evoluția acestor fenomene, a precipitațiilor, a stratului de zăpadă și a echivalentului în apă al acestuia, a nivelurilor și a debitelor râurilor, precum și a volumelor de apă din principalele lacuri de acumulare sunt monitorizate și colectate zilnic de către Birourile Hidrologie. Datele și informațiile sunt utilizate de către Dispeceratul instituției pentru a întocmi rapoarte, care sunt transmise prin fluxul informațional la instituțiile responsabile”, au mai transmis aceștia. 

Recomandăm cetățenilor să nu se aventureze pe gheața formată pe cursurile de apă și pe lacuri. Mersul pe gheață poate părea inofensiv, însă pericolul de accidente cauzate de ruperea gheții este real”, avertizează specialiștii Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa.

Sursa foto: E fain la Cluj

Comentarii Facebook