Atacurile cibernetice se intensifică. Ce trebuie să faci dacă ai accesat link-ul SMS-ului „Cineva ţi-a lăsat un mesaj", trimis de hackeri


Atacurile cibernetice s-au intensificat în 2022, autoritățile îndeamnă să fiți foarte atenți la SMS-urile pe care le primiți în această perioadă. În spatele unei urări de sărbători pe care o vedeţi, teoretic, doar dacă accesaţi un link, se găsesc hackeri ce pot chiar să vă lase fără banii din conturi. 

În doar câteva zile, zeci de mii de români au primit mesaje prin care sunt anunţaţi că au un mesaj vocal neascultat. Dacă accesează un link, acesta trimite utilizatorii către site-uri periculoase. Este vorba de o campanie globală a unei ameninţări informatice care se numeşte FluBot. Ce vedem noi acum este o campanie predominant în România, scrie observatornews.ro

În cazul telefoanelor cu iOS sau al calculatoarelor, în momentul în care introducem datele şi apăsăm butonul "trimitere", acestea ajung aproape instantaneu pe serverele hackerilor. Cu datele noastre, date de bunăvoie, răufăcătorii ne clonează, practic, identitatea online. Ne pot accesa conturile bancare şi îşi pot trimite bani direct în conturile lor. Sau pot face cumpărături în numele nostru. De cele mai multe ori însă, ne folosesc banii pentru a cumpăra carduri cadou pe diverse site-uri de comerţ internaţional. În acest fel, traseul banilor este şi mai dificil de urmărit. Şi se poate şi mai rău de atât”, explică Silviu Stahie, expert în securitate cibernetică, pentru sursa citată.

Specialiştii spun că atacul este atât de sofisticat încât, dacă accesăm linkul de pe un telefon vulnerabil, acesta poate fi infectat cu un virus, o aplicaţie invizibilă care va începe să fure date din telefon iar, mai apoi, ne va transforma dispozitivul într-un fel de zombie, care va transmite acelaşi mesaj şi cunoscuţilor din agenda noastră.

Poliţiştii specializaţi din cadrul Poliţiei Române au demarat verificări din oficiu pentru identificarea persoanelor care sunt bănuite de aceste fapte. Recomandăm tuturor persoanelor care au primit şi accesat astfel de site-uri să sesizeze de îndată acest lucru”, spune Georgian Drăgan, purtător de cuvânt IGPR.

Specialiştii ne sfătuiesc să ştergem mesajele de acest gen pe care le primim şi să blocăm numerele care ni le-au trimis. Sub nicio formă nu trebuie să accesăm link-urile din mesaj. De asemenea, este bine să avem instalat un antivirus pe telefon, chiar şi unul gratuit.

Comentarii Facebook