Aproape 500 de paturi vor fi taiate din spitalele clujene din 1 iunie


454 de paturi vor fi desfiintate in spitalele clujene de la 1 iunie, ceea ce inseamna o reducere de 8,11%. Directorii spitalelor clujene nu stiu nimic despre acest lucru, dar cei din judet sunt mai informati.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore, sustine ca in judetul Cluj vor fi reduse 454 de paturi. In prezent, cele 17 spitalele clujene au aproximativ 5.600 de locuri pentru pacienti. Oana Grigore spune ca ordinul este intocmit si ca urmeaza fie semnat de ministrul Cseke Attila. Acesta va intra in vigoare de la 1 iunie 2010.

Directorii celor mai mari spitale din judet nu stiu nimic despre aceasta decizie. "Nu stim numarul, dar am facut si noi njiste calcule si din cele 1.600 de paturi pe care le avem am putea renunta la 100, dar nu mai mult", a declarat Cristiana Ciortea, managerul de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj. Nici directorul Spitalului Clinic de Adulti nu cunoaste cifre, dar crede ca ar trebui sa i se mai aloce cateva locuri, nu sa i se ia.

Mult mai bine informati sunt directorii spitalelor mai mici din judet. Directorul Spitalului din Campia Turzii, Tiberiu Vedean, a declarat pentru Stiri de Cluj, ca i s-a cerut reducerea a 25 de paturi, dar ca el a propus desfiintarea unui numar de 17 locuri.

 

"Calculele le-am facut in functie de eficienta. La Interne, gradul de ocupare al paturilor este de 95%, la Ginecologie e de peste 50%, doar la Pediatrie si Terapie Intensiva gradul de utilizare scade sub 50 de procente", a spus Vedean. Spitalul din Campia Turzii va ramane cu 108 locuri, din cele 125 pe care le are acum

Situatia este mai grava la Spitalul din Dej. Conducerea unitatii sustine ca aici vor fi desfiintate 50 din cele 180 de paturi.

La nivel national, potrivit Ministerului Sanatatii, vor fi reduse 9.300 de paturi.

La sfarsitul lunii februarie, trei echipe ale Ministerului Sanatatii au facut in teritoriu o analiza a structurilor organizatorice a fiecarei unitati sanitare in parte. "Evaluarea a avut ca obiect principal analiza si eficientizarea unitatilor sanitare cu paturi, concomitent cu reducerea numarului de paturi", aratau reprezentantii Ministerului intr-un comunicat de presa din data de 10 mai.

Comentarii Facebook