ANPC interzice etichetele semafor pe produsele alimentare! Nu vor să li se spună românilor cât de sănătos mănâncă?


Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor interzice de la 1 noiembrie vânzarea în România a alimentelor care au etichetă nutriscore, care are 5 culori, de la verde la roșu. Potrivit acestui sistem verde închis înseamnă că un produs ar fi cel mai bun, iar roșu înseamnă că alimentul are foarte multe calorii și este mai puțin indicat pentru consum des.

Ideea inscripționării produselor alimentare cu etichete semafor a apărut în Europa anul trecut, când Organizația Mondială a Sănătății, prin Organizația Internațională de Cercetare a Cancerului, i-a cerut Comisiei Europene să impună în statele membre o etichetă ușor de înțeles, care să le spună consumatorilor cât de sănătos este un produs.

Uniunea Europeană încă nu a adoptat o decizie în acest sens, dar ţări precum Franța, Belgia, Spania, Luxemburg sau Germania au introdus această etichetă. În România, etichetarea produselor alimentare cu scala semafor a rămas la latitudinea producătorilor, iar acum ANPC intenţionează interzicerea lor, data de 31 octombrie fiind ultima la care ar mai fi permisă existenţa pe rafturile magazinelor a produselor etichetate nutriscore.

Horia Constantinescu, preşedintele ANPC, a explicat la Europa FM raţiunile care stau la baza interzicerii etichetelor semafor. 

Cei din nordul țării noastre consumă cu predilecție – și face parte din meniul lor de mii de ani – slănina. Slănina are la acest moment, conform nutriscore, cel puțin litera D, dacă nu dublu D sau te miri ce altă notare, dar cetățenii din zona respectivă au nevoie de un aport mai mare caloric, deci cu siguranță este greu să le dăm peste cap metabolismul. Ori, neavând o etichetare rațională, neavând o etichetare decât în general.

Da, în general este mai bine să mâncăm cu toții salată și pește fiert, dar asta nu înseamnă că toți cetățenii europeni trebuie să fie influențați și să ia o decizie de tranzacționare în condițiile în care aceasta nu reprezintă o variantă oficială agreată la nivelul întregii comunități europene”, a spus şeful ANPC.

Comentarii Facebook