Angajatii Romtelecom afectati de disponibilizari vor primi salarii compensatorii in valoare de 14 mii de euro

 

Angajatii Romtelecom care vor fi disponibilizati vor primi compensatii duble fata de contractul colectiv de munca si vor incasa si 14.000 de euro. O suta de sindicalisti din Romtelecom au protestat la Cluj-Napoca fata de reducerile de posturi anuntate.

 

Felicia Muresan, presedintele Sindicatului Telecom Cluj, a declarat ca vor fi disponibilizati 600 de oameni care lucreaza in sectorul de executie, fara ca acest lucru sa fie negociat cu sindicatele. "Suntem nemultumiti de modul in care administratia intelege sa faca economii. Totdeauna prin reducerea personalului de executie. Sunt oameni care merg pe teren si lucreaza. In primul rand vor reduce uniturile de 2 persoane la unit de o persoana. Ristul este sa apara accidente de munca", a mai declarat Felicia Muresan.

 

La pichetarea sediului regional a Romtelecom Cluj au participat angajati si companiei din judetele Timis, Hunedoara, Alba, Covasna, Harghita, Brasov, Bistrita si Mures. Oamenii acuza conducerea firmei la care lucreaza ca vrea sa ii reduca in primul rand pe cei care au peste 55 de ani, folosindu-se de mijloace discriminatorii. "Vor fi redusi cei care nu au permis de conducere si care nu indeplinesc conditile prevazute de lege, respectiv ceu peste 55 de ani care nu au avizul medicului de a lucra la inaltime. Ori acest lucru incalca legislatia pentru ca acesti oameni vor trebui sa fie plasati in alte posturi", a declarat si Ciprian Enache, lider Sindicatul Telecom din Brasov.

 

Liderii de sindicat sustin ca decizia de a reduce echipele de tehnicieni la un singur om a fost luata in urma unui proiect facut de British Telecom. "Ei se bazeaza pe acest sfat primit dar in Anglia toate cablurile sunt ingropate, oamenii nu trebuie sa lucreze la inaltime. Ei spun ca echipa va fi dotata cu o scara care se prinde singura pe stalp pentru ca fiind singur tehnicianul nu va putea asigura scara. In plus, acesta va fi dotat cu un telefon de serviciu si va putea sa apeleze statia centrala in caz de urgenta", a mai spus Cirpian Enache.

 

Tehnicienii prezenti azi la pichetare spun ca un singur om nu se va descurca si exista riscul sa apara accidente de munca. "Cum sa ma urc pe scara si sa imi duc si sculele cu mine si sa trag si cablul peste strada. Nu stiu cum isi inchipuie cei din conducere ca vom putea face asta. Mai bine isi reduceau sefii salariile ca oricum castiga cu miile de euro fiecare", a spus un angajat prezent la miting.

 

Reprezentantii Romtelecom Cluj au afirmat insa ca inteleg "durerea" angajatilor, dar ca decizia de disponibilizare este "necesara pentru companie. Clientii nostri asteapta de la noi servici cat mai bune la preturi cat mai mici. (...) Colegii nostri care vor pleca din companie vor pleca cu compensatii in cuantum dublu fata de cel prevazut in contractul colectiv de munca ajungand pana la 14 mii de euro", a declarat Ruxandra Inceu, purtatorul de cuvant al Romtelecom Cluj.

 

Sindicalistii au pichetat sediul regional al Romtelecom Cluj de la ora 11.00 la 13.00 si isi vor continua protestele. Ei spun ca, daca oamenii vor fi trimisi in somaj, vor contesta acest lucru in instanta.

 

Citeste si articolul

Pichetare la sediul Romtelecom Cluj, dupa ce a fost anuntat un val de 600 de disponibilizari la nivel national

Comentarii Facebook