Amplu exerciţiu de salvare al Salvamont Cluj, în peştera Şura Mare, Munţii Şureanu - FOTO


Serviciul Public Județean ”Salvamont-Salvaspeo” Cluj, instituție de interes județean subordonată Consiliului Județean, a participat la sfârșitul săptămânii trecute la un amplu exerciţiu de salvare, în peştera Şura Mare, din Munţii Şureanu. Exercițiul național Salvaspeo s-a desfășurat în perioada 18-20 octombrie 2019, fiind organizat sub egida Corpului Român Salvaspeo Corsa, de către Serviciile Publice Salvamont Salvaspeo Cluj și Hunedoara.

La acțiune au participat 41 de salvatori din cinci centre salvaspeo acreditate, din România, precum și câte un participant din Polonia și Suedia, Salvamont-Salvaspeo Cluj fiind reprezentat de către 16 salvatori speologi.

Exerciţiul a constat în evacuarea unei persoane de la aproximativ 1,8 km, din adâncul peşterii, şi s-a desfăşurat în condiţii optime, punând în evidenţă capacitatea salvatorilor din diferite centre din ţară de a lucra împreună, folosind aceleaşi tipuri de echipamente şi tehnici. 

Scopul acestui exerciţiu l-a constituit, de asemenea, şi profesionalizarea echipelor de salvatori în contextul creşterii numărului de solicitări de urgenţă care indică un accident grav în această zonă turistică intens vizitată de turişti şi alpinişti.

60e66dd8-7768-4ce7-b2ec-dac5e1f7218f.jpg

Peștera Șura Mare este traversată de un râu subteran care a dat ocazia salvatorilor să-și testeze capacitatea de interventie în condiții specifice - cascade, lacuri, semisifoane. La dificultatea evacuării au contribuit şi temperatura scăzută a apei şi pasajele foarte înguste.

1e0f0f5c-09c6-4331-9c84-cdb43f24bbf3.jpg

Comentarii Facebook