Miercuri 24 Aprilie

Ambulanța Cluj consideră că s-a acționat exemplar în cazul culturistului mort la Câmpia Turzii

 

Conducerea Serviciului de Ambulanță al județului (SAJ) Cluj consideră că s-a acționat profesionist în cazul culturistului de 46 de ani mort la Câmpia Turzii. 

 

Echipajul ajuns la fața locului precum și cel venit în spijin au aplicat corect protocoalele de resuscitare”, precizează managerul general al SAJ Cluj, Horia Simu. De asemenea, acesta a precizat, într-un răspuns trimis Primăriei Câmpia Turzii, care a întrebat despre modul în care s-a intervenit, că ”ambulanța ajunsă la fața locului avea în dotare defibrilator semiautomat. Menționez că orice ambulanță din cadrul SAJ are în dotare defibrilator, chiar dacă face parte din compartimentul transport. (...) De asemenea, precizez că defibrilatoarele recunosc ritmurile cardiace ce pot exista în stop cardiorespirator, și dau șoc dacă urgența o impune. Conform protocoalelor europene de resuscitare, se administrează șoc în fibrilația ventriculară, NU SE ADMINISTREAZĂ șoc în asistolie - în cea de-a doua situație se face masaj cardiac combinat cu medicația de urgență. Domnul Cadar avea ritm inițial - ASISTOLIE probabil determinată de impactul inițial nefericit, traumatic în cădere - trauma directă craniană cu caloriferul. Oricum, medicina legală va stabili cu exactitate cauza decesului”, a mai scris Dr. Horia Simu. 

 

Mărturia voleibalistului care i-a făcut victimei masaj cardiac circa 30 de minute, ajutat de un coleg, diferă de versiunea oficială a SAJ. Tudor Câmpean, voleibalist la CSM Câmpia Turzii, a declarat pentru Știri de Cluj că la fața locului a venit un singur echipaj, după 27 de minute de la apelul la 112, în timp ce spitalul era la 4 minute distanță, nu două echipaje așa cum susține Horia Simu.

 

În plus, recomandarea de masaj cardiac era foarte greu de pus în practică, dacă nu erau acolo cei doi sportivi. Echipajul ambulanței care a ajuns la locul incidentului era format dintr-o singură persoană, o doctoriță, ajutată de șofer. Se pune o întrebare simplă, dacă nu era nimeni la locul incidentului, cum ar fi reușit cei doi să urce în mașina bărbatul de 140 de kilograme?

 

Tudor Câmpean a spus că doctorița care a ajuns la caz era pierdută, fiind pregătită mai mult pentru o simplă ”răceală”, nu pentru un caz atât de complex.

 

În plus, la Spitalul din Câmpia Turzii nimeni nu sunase de la 112 pentru a anunța că vine un caz atât de grav, poarta fiind închisă și în camera de gardă medicii aproape că stăteau la ”cafele”, a mai relatat Tudor Câmpean.

 

Citiți AICI toată mărturia sportivului.

Comentarii Facebook