Amalia Marga despre scandalul vânzării fictive: ”Personal nu pot să-mi reproșez nimic!”

 

Fiica fostului ministru Andrei Marga, notarul public Amalia Marga, susţine că nu este răspunzătoare pentru prejudiciul de 25.000 de euro adus unei familii care a cumpărat un apartament de la un vânzător cu identitate falsă. Operaţiunea a avut loc la biroul notarial al Amaliei Marga.

Ţin să precizez că eu am fost cea care am descoperit identitatea falsă a vânzătorului în urma îndeplinirii procedurilor legale de verificare în baza de date a Serviciului de evidenţă a populaţiei. De asemenea, tot eu am fost cea care am anunţat imediat organele de poliţie, acestea deplasându-se la sediul biroului meu notarial unde au primit toate documentele şi informaţiile pe care mi le-au solicitat, contractul de vânzare-cumpărare, nefiind autentificat de mine, notarul public”, spune Amalia Marga.

În timp ce Vasile Baciu o acuză pe fiica lui Andrei Marga că nu a făcut verificări suficiente înainte de încheierea contractului, notarul susţine că reclamantul i-a dat banii vânzătorului fără ca ea să ştie.


Fiica lui Marga, acuzată DUR de clientul păgubit : "A greşit şi trebuie să răspundă!” VIDEO


Personal nu pot să-mi reproşez nimic! Am solicitat şi verificat, ca de fiecare dată, toate documentele cerute de lege pentru încheierea valabilă a unui asemenea contract, inclusiv adeverinţa de la asociaţia de proprietari aferentă imobilului în discuţie. Faptul că anterior prezentării la notar cumpărătorii au achitat presupusului vânzător un avans din preţ vizionând şi apartamentul în discuţie sau că, ulterior, în timpul efectuării verificărilor (inclusiv a identităţii vânzătorului în baza de date a Serviciului de evidenţă a populaţiei) au achitat acestuia, în sala de aşteptare a notarului şi fără a-mi aduce la cunoştinţă, restul de preţ, precum şi faptul că acesta a fugit apoi cu banii primiţi, sunt împrejurări care nu au legătură cu notarul public. Relevant este şi faptul că, din punct de vedere legal, atribuţia verificării identităţii semnatarilor unui înscris notarial aparţine în exclusivitate notarului public. În consecinţă, încredinţarea preţului vânzării în sala de aşteptare a notarului, fără cunoştinţa notarului public, se face pe riscul exclusiv al cumpărătorului”, a precizat Amalia Marga într-o scrisoare trimisă către Ştiri de Cluj.

Notarul spune că a ajutat familia păgubită în aflarea adevărului despre vânzător şi că nu poate fi trasă la răspundere penal sau civil: ”Dacă din punct de vedere uman înţeleg drama familiei Baciu, în schimb nu pot fi de acord cu atitudinea acesteia de a încerca discreditarea notarului public, cu atât mai mult cu cât în biroul acestuia şi cu ocazia verificărilor făcute de notar au constatat identitatea falsă a persoanei cu care s-au prezentat la sediul biroului notarial. Notarii publici răspund, penal şi civil, pentru actele pe care le instrumentează, dar în cazul de faţă nu este antrenată în niciun fel răspunderea civilă sau penală a notarului, nefiind perfectat niciun act notarial, conduita mea fiind canalizată tocmai pe efectuarea verificărilor cerute de lege, care, dealtfel, au şi condus la descoperirea falsului privind identitatea”.

Comentarii Facebook