Alo, Interlopu' de Cluj? Ajută-mă, că vine Milițistu'! - Editorial de Emanuel Ungureanu

 

Zilele trecute, ne-a scris la redacție o tânără disperată de violențele la care a asistat sau poate, la care a fost supusă de către bande de  interlopi din Cluj.

 

În rezumat, ne spunea indignată că ”nu se mai poate” și că ”s-a săturat”… 

 

Ne-a cerut nouă, ca jurnaliști, pe un ton ultimativ și impetuos, ”să anchetăm”, ”să aprofundăm”. Numai că nu ne-a ordonat să-i arestăm pe ticăloși, dacă putem… 

 

Am trimis-o la plimbare politicos, rugând-o să ne cheme la protestul pe care se va dovedi capabilă să îl organizeze împreună cu ”activa” opinie publică clujeană, ”baricadată” să cârcotească doar în fața televizorului.

 

Noi promitem că venim la ”Dansul pinguinului” și dacă nu ne cheamă.

 

Treaba presei este, în opinia mea umilă, să se ocupe cu ”lătratul” nu cu ”mușcatul”. 

 

Sigur, uneori, unii jurnaliști își înfing adânc ”colții tastaturii” în beregata unora și atunci încep să învețe ”cătinel” drumul către  instituțiile ”fooooaarte” democratului stat român ca, DNA, un fel de BAU-BAU național.

 

Poliția, în speță cea din Cluj, ar trebui să fie cea care ”mușcă” din golani, dar ce să vezi? Din ultimele comunicate ale poliției reiese că nu sunt probleme, organele ”își face” datoria, situația este sub control,  presa exagerează, suntem printre  cele mai sigure județe din țară. 

 

”Jurnaliștii mint, mass-media este interesată doar de scandal, de rating”

 

Nu trebuie să ne fie frică de interlopi, zice poliția. Același mesaj de îndepărtare a sentimentului firesc de frică, ”Siguranță și Încredere”, apare din ce în ce mai șters este adevărat și pe mașinile ponosite ale oamenilor legii. 

 

Mie totuși mi-e frică. Dar nu de interlopi, ci de polițiști.

 

Mă explic. 

 

Acum câțiva ani lucram la ”defunctul” Radio MIX FM Cluj. Începusem o anchetă jurnalistică care viza construirea ilegală a unui imobil pe strada Magaziei din Cluj-Napoca. Consecvența cu care am vorbit o săptămână încheiată despre acest subiect  a avut o singură consecință. Un pumn în gură, la propriu. 

 

Chiar în fața casei unde locuiam, interlopul ilegalist, care construise un bloc între case, m-a agresat. Mi-a reproșat că din cauza anchetei mele jurnalistice îl controlează primăria zilnic. Am sunat la 112. A venit o patrulă a  poliției.

 

Cei doi agenți au  început cercetările de la gemulețul Loganului, fiindu-le teamă să se dea jos din mașină. 

 

Dialogul a fost halucinant. ”Decerebratul” care mă lovise a fost cât pe ce să-i convingă pe ”rubiconzii” și ”inteligenții” agenți de poliție care patrulau în cartierul Gruia, că pumnul lui a fost lovit cu putere de falca mea dreaptă.

 

După zece minute am reușit  să-l calmez pe cel care mă lovise și i-am lămurit și pe polițiști că pot ieși liniștiți din mașină deoarece Interlopu, s-a cumințit.

 

Siguranță și Încredere.

 

A doua zi patronul trustului de presă, la al cărei radio lucram, m-a informat că ”nevertebratul” care mi-a făcut onoarea să-și ”odihnească” pumnul în maxilarul meu, era o cunoștință apropiată a  Ministrului  de Interne de atunci, Vasile Blaga.

 

Păi, nu sunt persoane de încredere interlopii, dacă sunt așa de apropiați de conducătorii oamenilor legii care trebuie să ne protejeze?

 

Brusc, m-am simțit în siguranță și am prins încredere. 

 

Lăsând la o parte tragi-comediile personale, pilduitoare de altfel, îmi asum o analiză scurtă a relației polițist-interlop-societate în mândra ”Românica”.

 

Polițistul  român este prost plătit, trăiește sentimente profunde de frustrare din cauza asta și în foarte multe situații, ”bulanul” este ”paratrăznetul” prin care își descarcă angoasele.

 

”Electrocutatul” poate fi oricare dintre noi.

 

Sunt sigur că i-ați întâlnit pe ”milițiști” măcar în postura de ”pândaci”, la o ”linie continuă”, având ”sânge în priviri” și explicându-vă ofuscați, că v-au dat ca sancțiune maximul prevăzut  de lege, ”decât”  pentru că și-au făcut datoria. 

 

Asta se întâmplă când îi prinzi la chenzină.

 

Pe la sfârșitul lunii, dacă ai noroc și te prinde radarul când nu mai au nici o lețcaie în buzunar, vă înțelegeți voi, că oameni sunteți…. 

 

În ceea ce privește specia ”Interlopu”  aci la Cluuuj, în orașul civilizat de 5 margarete, a primit mai nou, carte de muncă.

 

Firme de pază, gen Scutul Negru, angajează interlopi care să țină în frâu alți interlopi.

 

În marea lor majoritate aceste ”pachete de mușchi ambulante” își folosesc capul doar ca să evite intrarea precipitațiilor în gât.

 

Când se iscă vreun conflict, în vreo discotecă, vechile instincte de primată ies la suprafață. Ce contract, ce om al legii? Smardoială frate, rupe-i osu! 

 

Dacă l-ai supărat pe Interlop îți ”rupe fâșul” și o poți lua oriunde ”peste costum”, vine peste tine, în piscină, în casă, în spital. Important este să vadă cum țâșnește sângele din tine. Abia atunci, anii de tras la fiare își au rostul. 

 

Orașul vorbește despre el. A ajuns vedetă.

 

Polițiștii  sunt chemați să intervină în aceste conflicte, ei  vin ”săracii”  la fața locului dar ”fac pe ei” de frică. Ori sunt prea grași, ori sunt prea slabi și până să scoată pistolul cu capse din dotare, se pot trezi cu o sabie Ninja care îi poate scurta rapid din cap. Așa că mai bine se fac că nu văd și nu aud. 

 

Cum ne ferim de Interlopi? 

 

Aceste ”primate” au locuri preferate unde își fac cuibul - cluburi de fițe, discoteci. Feriți-vă mai ales copiii de ele.

 

Dacă dați peste ei, din întâmplare, în alte locuri, FUGIȚI pentru că dacă sunați la 112 s-ar putea să vină niște ”milițiști”, care să fie prieteni cu interlopii și să vă convingă de faptul că nasul care v-a fost spart nu a fost decât o încercare din partea unor cetățeni model de a vă îndrepta devierea de sept de care sufereați din copilărie. 

Comentarii Facebook