Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, primul aeroport din Europa înscris în programul pentru siguranţă aeronautică


Programul Airport Excellence in Safety (APEX) pentru siguranţă aeronautică în care a fost înscris şi Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, singurul şi primul din Europa, este alcătuit din specialişti în siguranţă aeronautică de pe mai multe continente.

APEX este programul care aduce o validare în materie de siguranşă aeroportuară pentru Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca în contextul în care, în ultimii ani infrastructura şi activităţile operaţionale s-au dezvoltat astfel încât siguranţa aeronautică să fie o prioritate.

 

"Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca devine primul aeroport auditat din Europa şi asta este o mare realizare pentru noi", a spus Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj.

 

"În primul rând siguranţa şi securitatea înseamnă viaţa oamenilor şi prin acest program putem îmbunătăţii siguranţa oamenilor. Însă pentru asta va avea loc un audit la care trebui să se vină cu propuneri serioase şi complete", a spus David Ciceo, director general al Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca.

 

"Acest audit a cuprins întreaga parte de sigutanţă, de pregătire a personalului şi un punct esenţial au fost punctelşe legate de noua pistă. Lucrăm la noile proceduri, vom avea noi cerinţe, noi proceduri, iar în momentul în care pista este gata noi trebuie sî fim gata. În aproximativ 2 săptămâni cei de la APEX trebuie să ne prezinte un raport final complet. De exemplu, o măsură este legată de problema păsărilor din jurul aeroportului", a mai spus David Ciceo. 

 

"Costurile deocamdată s-au limitat la cazare şi transport, iar în viitor costurile auditului vor fi suportate de aeroporturi. Costurile vor fi cele reale ale programului. Acum a fost o fază pilot, care se încheie", a spus Adrian Cioranu, manager proiect APEX - ACI World.

 

Aeroporturile care urmează să fie înscrise în programul APEX sunt aeroporturi din Asia, America Centrală, America de Sud, sau din India, "practic de pe mai multe continte", a completat Adrian Cioranu. În programul APEX, până în acest moment sunt înscrise primele şase aeroporturi din lume,  printre care Clujul, dar şi Honduras, Zambia sau Jakarta.

 

La eveniment au fost prezenţi Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, David Ciceo, director general al Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, Adrian Cioranu, manager proiect APEX - ACI World, R. Chidambararam director siguranţă aeronautică Aeroportul B angalore, Nicolas Rallo responsabil siguranţă aeronautică, Regiunea Europa - ICAO, Maryse Schermerhorn Supervizor Senior - Siguranţă aeronautică şi mediu - Aeroport Schiphol, Mario Martinis - Expert siguranţă aeronautică.

Comentarii Facebook