Aeroportul Cluj are un sistem NOU de aterizare pe CEAȚĂ! Ce schimbări aduce?

 

Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj a investit 400.000 de euro în îmbunătățirea sistemului de balizaj, pentru ca avioanele să poată ateriza mai ușor pe timp de ceață.

 

Este o îmbunătățire a balizajului. Anterior vizibilitatea orizontală necesară la aterizare era 550 de metri, iar cea verticală era 60 de metri. Prin trecerea la categoria a doua, scade vizibilitatea orizontală la 300 de metri, față de 550, iar cea verticală la 30 de la 60. Nu se rezolvă integral problema, dar va fi o atenuare importantă. Se va reduce mult numărul zborurilor anulate și întârziate. 

 

Când va fi ceața sub 300 de metri vom avea întârzieri, dar se atenuează problemele. Vor mai fi cazuri de întârzieri și estimăm că vom avea o zi, două pe an când nu se zboară din cauza ceții”, a explicat directorul Aeroportului Internațional ”Avram Iancu” Cluj, David Ciceo. 

 

El a precizat că cel mai performant sistem permite aterizarea la o vizibilitate de 150 de metri. ”Pot să vă spun că și Aeroportul Henri Coandă din București și cel din Budapesta au cam o zi, două pe an când nu se zboară și ceața este sub 100 de metri. Cel mai performant sistem vine la 150 de metri vizibilitate. Sub 150 de metri vizibilitate nu este permis în aviația civilă să se aterizeze. Din acest motiv, chiar și Viena, Budapesta și Otopeniul au zile în an când ceața scade sub acest nivel și nu se zboară”, a mai spus Ciceo. 

 

Directorul Aeroportului Internațional Cluj a spus că sistemul instalat va fi operațional numai din noiembrie. ”Sistemul este instalat, dar va fi operațional numai din 13 noiembrie pentru că în aviație este un ciclu de publicare. Valoarea acestui sistem este de 400.000 de euro, suportat din veniturile aeroportului”, a mai afirmat David Ciceo. 

Comentarii Facebook