Admitere cu scandal la Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii Cluj: S-a intrat cu 6 si cei cu 9,5 au fost respinsi


Candidatii acuza conducerea Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii (FSPAC) Cluj ca a schimbat criteriile de admitere in timpul perioadei de inscriere, favorizandu-i pe cei cu medii mici.

"In perioada 13-21 iulie au avut loc inscrierile. Pe data de 21 iulie, dupa incheierea inscrierilor, Facultatea a modificat criteriile de admitere si calendarul sesiunii pentru a favoriza admiterea celor la "taxa", ignorand complet pe cei cu medii bune, dar care au candidat pentru locurile bugetate", se arata intr-un protest al candidatilor, care se simt inselati de Facultatea clujeana.

Tinerii au dat si un exemplu pentru a explica foarte clar ce s-a intamplat. "Un candidat cu media 8,70 a trecut pe fisa de inscriere optiunea 1 de preferinta (corespunzand locului la buget), urmata de optiunea 2, de preferinta corespunzand locului la taxa. Conform criteriilor anuntate de Facultate pana la acea data, ocuparea locurilor se va face pe baza de medie. Un candidat cu media 7,50, constient fiind de imposibilitatea ca el sa intre pe locurile bugetate, a trecut pe fisa de inscriere doar optiunea 2, corespunzand locului la taxa. Conform criteriilor anuntate pana la acea data de Facultate, distribuirea locurilor urma sa se faca in functie de medie. Se iau 100 de candidati, primii 25 in functie de medie intra la buget, urmatorii 75 intra la taxa. Asa era anuntat, datorita acestor conditii candidatii s-au indreptat inspre facultatea respectiva", se mai arata in documentul citat.

Surprizele au aparut dupa incheierea perioadei de inscriere, cand candidatii au aflat ca vor fi distribuiti in functie de optiune si nu de medie. "Fiindca primul candidat a pus optiunea 1 ca fiind prima, dorind sa isi incerce norocul in ce priveste locurile bugetate, si fiindca nu a prins un loc bugetat, locul sau la taxa va fi ocupat de candidatul cu medie 7,50. Prin urmare candidatul cu medie mult mai mare este respins. In timp ce candidatii cu medii foarte mici, dar care au pus optiunea taxa ca fiind prioritara au intrat. Pe listele de respinsi exista sute de candidati cu medii intre 8 si 9,50, in timp ce pe listele de admisi exista foarte multi cu medii intre 7 si 6", precizeaza protestatarii.

Facultatea a incasat de la cei 2.000 de candidati cate 50 de euro taxa de inscriere, ajungandu-se la un total de 100.000 de euro, "din care circa 70% au fost incasati de facultate fraudulos, criteriile pe baza carora candidatii au facut acele plati fiind schimbate dupa strangerea incasarilor".

Pe site -ul FSPAC Cluj, se arata intr-un mesaj postat in 21 iulie ca "admiterea la Facultatea de stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii s-a desfasurat pe baza de concurs de dosare, strict in ordinea descrescatoare a mediilor generale obtinute de candidati, de optiunea candidatilor pentru o anumita specializare, linie de studiu sau forma de invatamant si in limita numarului de locuri pentru care se organizeaza concursul. Numarul de locuri bugetate si cu taxa nu poate fi depasit. Daca sunt mai multi candidati cu medii egale pe ultimul loc, s-au aplicat criteriile de departajare.

De asemenea, in metodologia de clasificare, OPTIUNEA (buget/taxa/ID) PREVALA iN RAPORT CU MEDIA. Exemplu: un student care a ales ca prima optiune "la taxa", va fi repartizat inaintea unui student cu media mai mare care a ales ca si prima optiune "la buget", si a doua optiune "la taxa".

Doar candidatii care au optat si pentru locurile cu taxa puteau ocupa unul din aceste locuri in situatia in care au fost respinsi de la locurile bugetate".

Inscrierile la FSPAC Cluj au avut loc in perioada 13-21 iulie, iar afisarea rezultatelor a avut loc in 23 iulie. Asadar, candidatii nu au mai avut timp sa isi schimbe optiunea sau se se inscrie la alta facultate.

Reprezentantii UBB Cluj nu au putut fi contactati pentru a explica de ce au fost schimbate criteriile de admitere.

 

Vezi AICI rezultatele la admiterea de la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii Cluj!

Comentarii Facebook