Duminica 28 Aprilie

Acuzații la Opera Maghiară din Cluj, după ce 30 de oameni s-au îmbolnăvit cu COVID. Angajații scuză conducerea


Conducerea Operei Maghiare din Cluj susține că nu are vreo vină pentru îmbolnăvirea cu COVID a 30 de angajați. Un angajat a spus că nu s-au respectat regulile la repetiții și oamenii s-au îmbolnăvit. 

Conducerea Operei Maghiare este apărată de o scrisoare semnată de 94 de angajați. 

În urma prezentării premierei operei ”Flautul fermecat” din data de 3 octombrie, mai multe calomnii au fost făcute la adresa Operei Maghiare. Noi, 94 de angajați ai instituției, semnatari ai acestui document, considerăm că pentru dezmințirea acuzațiilor, avem responsabilitatea de a face public unele informații privind situația actuală:

Direcțiunea Operei a adus la cunoștința tuturor angajaților prin email și verbal (cu ajutorul unui personal desemnat) regulamentul pentru prevenirea contaminării cu virusul Covid-19 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară. În clădirea Operei începând cu luna martie toți angajații au avut obligația de a purta mască, și a fost indicată purtarea mănușilor de unică folosință. Îndeplinirea acestor reguli este responsabilitatea fiecărei persoane în parte, iar nerespectarea acestora se face cu asumarea răspunderii individuale. Direcțiunea nu îşi poate asuma responsabilitatea pentru deciziile personale care contravin regulamentului. Conform ordinului, în clădire sunt așezate dispozitive cu dezinfectant, la intrare se ia temperatura angajaților, iar sălile sunt sterilizate zilnic.

Conform regulamentului, în cazul în care un angajat prezintă simptome de Covid-19, este obligat să înștiințeze imediat medicul de familie și direcțiunea Operei, și este nevoit să rămână acasă până la vindecare. Dorim să accentuăm faptul că în cazul în care direcţiunea nu este informată cu privire la nerespectarea acestor reguli, nu are cum să ia măsuri preventive și nici nu poate fi trasă la răspundere. Conducerea Operei imediat după ce a aflat de primul caz de infecție, a dat un nou ordin: începând cu 5 octombrie este strict interzisă intrarea în instituție. Doar câte o persoană a personalului de administrație este prezentă în birouri, pentru a diminua răspândirea virusului.

Conform legislaţiei în vigoare, la spectacolele Operei Maghiare din luna octombrie, în loc de 820 de persoane, doar 410 spectatori au ocupat loc în public. Purtarea măștii a fost obligatorie, iar celor care nu aveau mască, li s-au oferit măşti din partea instituției. La intrare publicul era invitat să folosească dezinfectant de mâini, și i s-a luat temperatura. Treisprezece angajați au fost însărcinați cu supravegherea sălii și a foaierului pentru respectarea regulilor anti-Covid (purtarea măștii, distanțarea socială) pe toată durata spectacolului și în repetate rânduri au fost atenționați prin anunţuri puse la difuzoarele din sală pentru respectarea regulilor. În timpul celor două reprezentații sala mare a fost aerisită.

Triști și indignați am luat la cunoștință acea calomnie apărută anonim, conform căreia unii angajați cu simptome Covid-19 ar fi fost obligați să ia parte la repetiții. Colegul care a comunicat aceasta, are obligația de a-și face public numele.

Noi, 94 de angajați ai Operei Maghiare din Cluj, respingem acuzațiile presei, conform cărora direcțiunea ar fi responsabilă pentru actuala situație epidemică apărută în instituție. Colegilor afectați de virus le dorim însănătoșire grabnică!”, conform comunicatului remis presei.

Vezi AICI lista celor care au semnat.

Comentarii Facebook