Actorul Bogdan Bob Rădulescu se ia de PR-ul lui Emil Boc și reclamă ”parandărătul” de la podul Porțelanului - FOTO


Actorul și activistul Bogdan Bob Rădulescu pune punctul pe ”i” în ceea ce privește povestea podului Porțelanului, unde acum primarul Emil Boc încearcă să dea vina pe experți. 

Firma de casă a primăriei Cluj, eterna sc.Diferit SRL, se apucă în 2018 să refacă un pod din Cluj. 7 milioane de lei, banii noștri.

In 2019, după ce o groază de bani din taxele noastre s-au înfundat în lucrări si studii geo si expertize si prefezabilitati, fezabilitati, randări și randamente, comisii, sedinte, grupuri de lucru, și toate celelalte instrumente de furat din banii publici, lucrările se opresc pentru că se descoperă un zăcământ de sare la adâncimea la care, teoretic, idioții de la firma de foraj geo ar fi trebuit să-l descopere cu un an mai inainte, la studiile făcute.

Ca să scurtez povestea hoției, corupției, parandărătului, ipocriziei și a că..tului poleit cu PR din Cluj, lucrările la podul portelanului sunt blocate din 2019, banii sunt pierduți, suntem in 2021, iar cel mai iscusit vorbitor politic din România, dl. primar declară ceea ce vedeți mai jos.

Se spune că "În țara orbilor, chioru'i rege".

Sau cum ar zice gurile rele, in țara muților smeriți și că..ți pe ei de frică, ăla micu' cu gură mare e boss!

Nu se poate asa ceva, bătaia asta de joc pe banii noștri, pe care o tolerăm ca niște proști. Până când?”, a scris Rădulescu, fost candidat al USR la Camera Deputaților, dar retras din cauza limbajului prea slobod. 

149277868_10160671878498098_519869803974877062_o.jpg

Reparația acestui pod de câțiva metri lungime este o bilă neagră a administrației clujene. Încă din 2014, primarul Emil Boc promite an de an că podul va fi reparat și lărgit, iar de atunci abia după 5 ani se va și lucra.

Acest pod este o rușine pe cartea de vizită a Clujului, orașul smart și cel în care orice român în dorește să trăiască. Podul are o singură bandă și se circulă alternativ, fiind cu totul espirat.

Lucrările au început în 3 aprilie 2019 și trebuiau să dureze 12 luni. 

În iulie 2020, Primăria Cluj-Napoca a cerut Consiliului Local aprobarea unui cost suplimentar de 1,4 milioane de lei pentru a putea fi finalizat Podul Porțelanului.

Astfel, inițial costul podului era de 5,7 milioane de lei, dar acum a sărit la 7,1 milioane de lei, după ce s-a găsit un filon de sare, ”invizibil” la studiile geo obligatorii la orice proiect de construcție. 

Lucrările la pod au pornit cu elan, după ani de promisiuni, dar forările geo nu au constatat că în zonă erau zăcăminte de sare, mai precis pilonii de susținere ai podul fiind pe bulgări de sare, adică pe teren total instabil.

Știri de Cluj a întrebat Primăria Cluj-Napoca cine plătește incompetența și faptul că încă o dată s-a demonstrat că studiile sunt făcute pe genunchi. Inițial, acolo studiul geo a arătat că nu sunt probleme, dar apoi au apărut îngrijorări, care au devenit realitate, că podul stă pe un zăcământ de sare la 14 metri adâncime și că nu e în siguranță. Opinia publică clujeană s-a întrebat, pe bună dreptate, de ce nu se știa se la început despre acest lucru, mai ales că sondările se fac prin forare la mare adâncime.

Redăm mai jos răspunsul Primăriei la întrebările noastre. Concluzia este că nu se știe dacă erorile săvârșite vor costa bani în plus din bugetul local. 

Societatea care a întocmit întreaga documentație privind realizarea lucrărilor la obiectivului menționat, este VCE Vienna Consulting SRL.

- Studiul geotehnic din cadrul acestei documentații, a fost întocmit de SC Formin SA

- Rapoartele de încercare a probelor din cadrul acestui studiu geotehnic s-au realizat de către SC Search Corporation SRL

- Studiul geotehnic a fost verificat la cerința „Af” de către verificatorul MLPAT Florica Stoica.

- Toate costurile care au ținut de proiectarea acestei lucrări (inclusiv studiu geotehnic și verificarea acestuia) au fost suportate de proiectantul general SC VCE Vienna Consulting SRL.

Suma care s-a achitat proiectantului general de către Municipiul Cluj-Napoca, pentru întreaga documentație (expertiza tehnica, studiu de fezabilitate, studiu geotehnic, documentații pentru obținerea avizelor si autorizatiilor, proiect tehnic, DTAC, caiete de sarcini, detalii de execuție, regulament de exploatare și întreținere) este 56.480,00 lei fără TVA, studiul geotehnic nefiind cuantificat separat ca valoare.

Toate costurile suplimentare pentru proiectare sunt suportate de către proiectantul general VCE Vienna Consulting SRL.

Lucrările de proiectare pentru modificarea soluției de fundare la noul pod (dispozitia de santier) se vor realiza de către proiectantului general VCE Vienna Consulting SRL, fără costuri suplimentare din partea Municipiului Cluj-Napoca.

La aceasta data (2019) nu se cunoaste valoarea lucrărilor la care se renunță (NR -uri) nici a lucrărilor suplimentare (NCS -uri), avand in vedere ca nu s-a finalizat dispoziția de șantier aferentă acestor modificări.

- După finalizarea dispoziție de șantier de către proiectant și imbracarea în prețuri de către executant, se va ști dacă valoarea lucrărilor crește sau scade.

După finalizarea dispoziție de șantier și actualizarea graficului de către executant, se va cunoaște perioada de finalizare a lucrărilor.

- Nouă soluție de fundare (cu piloti forati) are și avantajul ca reduce perioada de execuție a podului.

Reprezentanții Primăriei nu au autoritatea legală de a superviza aceste documentații; acestea au fost verificate de verificatori atestați MLPAT”.

Acum, primariul Emil Boc spune că mingea este în terenul experților, replică folosită de fiecare dată când vina trebuie pasată în altă parte. 

Comentarii Facebook