Sambata 26 Octombrie

Activist clujean, cuvinte dure la adresa lui Boc, după ce principalul contracandidat a câștigat 30% din voturi: Boc a câștigat primăria, dar pierde orașul


Conform numărătorii paralele făcute de partidele politice, Emil Boc a mai câștigat un nou mandat de primar al Clujului, dar nu cu o majoritate covârșitoare de voturi. Actualul edil a fost urmat de Sabin Sărmaș, un candidat independent, plecat din PNL, care a reușit un scor remarcabil de 30%. Boc ar conduce cu 45%, după ce la alegerile anterioare câștigase cu peste 70%. 

Celebrul activist clujean Szakats Istvan, cunoscut sub numele de Mathias Rex, liderul grupului Clujul Civic, spune că rezultatele arată un lucru cert, Boc - este primarul Clujului, dar din ce în ce mai puțin primarul clujenilor.

„Distinși cetățeni, rezultatele alegerilor marchează începutul unei noi ere, de vremuri grele la Cluj. Boc a câștigat primăria, dar pierde orașul. E primarul Clujului, dar din ce în ce mai puțin primarul clujenilor.

Fostul primar, Boc 4.0, câștigat alegerile cu peste 70% în 2020, la o prezență la urne de 35%. Actualul primar, Boc 5.0, câștigă cu 43%, la o prezență la urne de 46.3%. Pe cifre, în comparație cu Boc 4.0, Boc 5.0 a pierdut masiv (dar masiv) din încrederea cetățenilor.

În decenii, versiunile succesive ale lui Boc au depus eforturi serioase pentru a picta și exporta imaginea celui mai minunat oraș și al celui mai minunat primar din România. Bocii s-au folosit această imagine și ca un fel de email protector împotriva ploii acide a criticilor.

Dar Boc 5.0 nu mai e cel mai minunat primar al orașului. Ăla a fost Boc 4.0. Pe cifre, Boc 5.0 e mult mai neiubit decât predecesorul său. E mai nesusținut, devine deci un target, mai vulnerabil la orice între boscorodelile cetățeneștii până la bullying-ului investitorilor stratosferici ai Clujului (v. spița Rus, U. et al).

Cetățenii i-au acordat mult-mai-puțin-decât-scontat din încrederea solicitată “pentru a duce la bun sfârșit marile proiecte ale Clujului”, taman când s-ar înhăma la cel mai greu mandat din punctul de vedere al administrării orașului - unul care ar putea fi intitulat “Marea cu Sarea”.

Școlile. Locuirea. Filarmonica. Aquaparkul. Centura. Metroul. Fără număr,. pe toate le-a blufat și răs-blufat, Iar acum trebuie să și le pună în gât pe toate - și anume deodată. În timp ce poporul, mai sceptic ca niciodată, tocmai i-a zis “bă, începem să nu prea te mai credem dacă le duci”.

Îi va fi greu? Îi va fi și mai greu. Boc 5.0 tocmai a pierdut și majoritatea simplă asigurată de PNL în Consiliul Local. Va trebui să ia PSD-ul de toartă, iar UDMR-ul de pechinez royal. Îi va lua.

În această nouă constelație va fi nevoit să devină un primar și mai jucător. Acesta va fi pus în scenă printr-un vocabular politic și volatil, deja răs-contaminat de lingușiri, isterii și bullying între CL și CTATU.

Ca să-i fie și mai greu, AUR îl va aștepta în sala de Consiliu. Sărmaș, în stradă. Investitorii stratosferici, la șuete care se lasă cu batjocură. Eu unul nu-l văd bine”, a transmis Szakats Istvan, pentru Clujul civic. 

La alegerile locale din anul 2020, Emil Boc a câştigat un nou mandat la Primăria Cluj-Napoca, după ce şi la alegerile locale anterioare din 2016 sau 2012 a obţinut cele mai multe voturi. În 2020, Emil Boc a obţinut 74,72% din voturile exprimate, fiind urmat de Emanuel Ungureanu (USR-PLUS), cu 7,95% şi de Csoma Botond (UDMR), cu 7,30%. Emil Boc candidează pentru al şaselea mandat.

Comentarii Facebook