A murit creativitatea în Cluj? Restaurantele noi își aleg numele ca la ruletă: „Au rămas fără idei sau pur și simplu nu le mai pasă?”


Clujul, capitala restaurantelor cu nume „trase la sorți”? De ce par localurile să fi renunțat la creativitate

Un clujean cu vechime trage un semnal de alarmă, pe un ton ușor ironic, despre un fenomen tot mai vizibil pe scena gastronomică locală: explozia restaurantelor cu denumiri ciudate, seci sau fără legătură cu arta culinară.

„De parcă au tras ceva, au închis ochii, au deschis DEX-ul și au pus degetul pe un cuvânt la întâmplare. Așa se nasc noile nume de restaurante din Cluj”, spune revoltat clujeanul, într-un mesaj devenit viral pe rețelele de socializare.

De la sarmale și cartofi prăjiți la… „Exterior”

În urmă cu câțiva ani, Clujul era prins într-un val al „-eriilor” culinare: donutterii, cartofisserii, sarmalerii – localuri cu nume jucăușe, poate exagerate, dar ușor de înțeles. Acum, însă, trendul pare să fi alunecat într-o zonă opusă: minimalism dus la extrem.

Peisajul gastronomic clujean s-a umplut de restaurante și localuri botezate cu un singur cuvânt – adesea abstract sau complet lipsit de legătură cu mâncarea. De la „exotic” la „pastel”, de la „fragment” la „trotuar”, unele nume par să fie alese la întâmplare, fără niciun efort de branding coerent.

E greșit să dai un nume simplu?

Nu e neapărat o problemă de gust sau de calitate – multe dintre restaurantele cu denumiri criticate sunt apreciate de clujeni, au servicii bune și mâncare excelentă. Problema semnalată de localnic e legată de identitate și creativitate: „E ca și cum proprietarii n-au vrut să depună niciun efort înainte să-și deschidă localul. Nici măcar o tentativă de amuzament, nici vreo legătură cu bucătăria sau cu povestea locului”, spune cel care a inițiat discuția.

Și ironizează fenomenul: „Am deschis DEX-ul, am pus degetul pe un cuvânt la întâmplare: Exterior. Dacă n-a luat nimeni numele, îmi fac eu un restaurant așa!”

Comentarii Facebook