500.000 de euro pentru conservarea ”Deltei Clujului”: Stufărișurile de la Sic, Lacul Știucilor și Pădurea Ciuașului

 

”Delta Clujului” din bazinul Fizeșului va fi pusă în valoare printr-un proiect de 500.000 de euro câștigat de Asociația Ecotransilvania, in parteneriat cu Asociatia Ecochoice. 

 

Proiectul ”Managementul integrat, conservativ si durabil al siturilor Natura 2000 din Bazinul Fizesului” este finantat din Fondul European de  Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Sectorial Mediu.

 

Obiectivul general al programului este stabilirea unui set de planuri de management si initierea unor masuri concrete de conservare a ariilor protejate din Bazinul Fizesului. ”Prin acest proiect ne propunem sa contribuim la protejarea mediului inconjurator prin educarea ecologica a oamenilor. Este esential sa fim constienti de adevarata valoare a mediului inca de mici, de aceea ne vom axa in special pe copii si tineri. Mai mult, intentionam sa profitam de potentialul economic al zonei prin dezvoltarea turismului eco, a agriculturii bio si a mestesugurilor traditionale”, a declarat Luminița Holban, managerul proiectului din partea Asociatiei Ecotransilvania.

 

Ariile naturale protejate din Bazinul Fizesului sunt printre cele mai importante din Romania si constituie unele dintre cele mai importante zone umede din estul Europei, cu flora si fauna foarte bogate. ”In Bazinul Fizesului se afla rezervatiile Stufarisurile de la Sic, Lacul Stiucilor si Padurea Ciuasului, pe o suprafata de 4468 hectare. De curand, ariile au fost incluse in reteaua ecologica Natura 2000, care ocroteste speciile si habitatele naturale periclitate la nivel european. Bazinul adaposteste mai bine de o cincime din flora Romaniei, cu peste 600 de specii de plante. Totodata, in zona cuibaresc 28% din speciile de pasari ale Europei, dar si numeroase alte specii de mamifere, amfibieni si nevertebrate”, a mai spus Luminita Holban.

 

Proiectul include si alte activitati precum inventarierea unor habitate si a unor specii de fauna si flora, realizarea unor harti digitale ale ariilor vizate, program de consultari si discutii cu comunitatile locale, prezentari si concursuri in scoli, dar si un eveniment cultural si realizarea unei pagini web informative.

 

Infiintata in anul 2003, Asociatia Ecotransilvania este preocupata de cercetarea si conservarea diversitatii biologice si culturale, precum si de sprijinirea comunitatilor locale in intelegerea, aprecierea si valorificarea durabila a resurselor naturii. 

 

Activitatea asociatiei este dedicata in special ocrotirii pasarilor si zonelor umede, cresterii nivelului de constientizare a problemelor de mediu in randul oamenilor, precum si studiului impactului antropic asupra biodiversitatii si, in special, al relatiei dintre modurile de utilizare a terenurilor si diversitatea organismelor vegetale si animale. Din luna martie 2011, asociatiile Ecotransilvania si Ecochoice au in custodie cele peste 4600 de hectare ale ariilor protejate din Bazinul Fizesului.

Comentarii Facebook