5 greșeli pe care le fac oamenii atunci când beau șampanie


Vechile obiceiuri mor greu - iar unele dintre ele nu ne fac nicio favoare, atunci când vine vorba de a savura Champagne. Data viitoare când cumpărați o sticlă de șampanie, asigurați-vă că evitați aceste greșeli obișnuite, așa cum au fost identificate de experți.

O serviți prea rece

Nu ar trebui să vă puneți sticla de șampanie direct în găleată de gheață. Matteo Lunelli, președinte și CEO al companiei vinicole Ferrari Trento, recomandă păstrarea sticlei într-un loc răcoros și întunecat, apoi refrigerarea acesteia cu o noapte înainte de a fi băută. Temperatura finală ar trebui să fie între 6° C și 7° C. Singura lui precauție: depozitarea îndelungă a vinurilor spumante în frigider le poate modifica gustul. „Pluta se poate usca din cauza lipsei de umiditate și, pe măsură ce dopurile se usucă, sigiliul dintre sticlă și plută se slăbește, iar vinul se va oxida mai repede, schimbându-și aromele. De asemenea, poate absorbi aromele și mirosurile altor alimente”, spune el. 

Lăsați dopul să zboare

Da, arată grozav. Dar nu este ideal. „Nu deschid niciodată Champagne așa și niciun somelier nu o va face”, spune Kathryn Coker, șefa programului de vinuri la Esters Wine Bar. „Un somelier va pune întotdeauna degetul mare pe partea de sus și nu îl va scoate până când dopul nu este oprit.” Ea recomandă să îndreptați sticla la 45 de grade (având grijă să nu o îndreptați direct către nimeni, desigur) și să aveți un prosop între degetul mare și dop, ceea ce vă oferă mult mai mult control. Apoi, răsuciți ușor sticla până iese dopul.

Înclinați paharul

Aici există diferite puncte de vedere. În timp ce Ferrari Trento recomandă înclinarea paharului de șampanie, așa cum veți vedea că fac majoritatea oamenilor, Coker nu este de acord. „Orice barman va înclina paharul la 45 de grade la fel ca la turnarea unei beri, deoarece bulele lovesc o suprafață mai mare a paharului, ceea ce reduce cantitatea de spumă și vă permite să o turnați mai repede”, spune ea. „Eu o torn într-un pahar așezat pe masă și acesta este modul corect de a o turna.” Ea menționează că încearcă să lovească părțile laterale ale paharului, dacă se toarnă într-un flaut, ceea ce ajută la disiparea mai multor bule. De asemenea, nu doriți să o turnați și să vă opriți, de mai multe ori. „Din punct de vedere tehnic, ar trebui să o turnați cu o singură oprire, ceea ce înseamnă că o turnați foarte încet”, spune ea.

Vă umpleți paharul până la vârf

Ferrari Trento recomandă umplerea paharului până la 100 ml. Cu siguranță este mai puțin decât un pahar plin, iar Coker este de acord. „Încerc să umplu paharul doar pe jumătate”, spune ea. „În acest fel rămâne rece și îl pot umple mai des.” Ideea aici este că, dacă beți șampania destul de încet (așa cum se face), lichidul din partea de jos va fi mai cald decât lichidul din partea de sus, ceea ce înseamnă că nu beți o băutură consistentă. Este mai bine să reumpleți paharul mai des.

O serviți într-un flaut de șampanie

Poate cea mai surprinzătoare recomandare cu care sunt de acord majoritatea vinificatorilor și experților este că flautele restricționează, de fapt, gustul șampaniei. Vârful mai îngust al unui flaut restricționează aroma, ceea ce limitează experiența gustativă. 

Prefer să beau toate vinurile spumante de ultimă generație în flauturi mari în formă de lalele sau chiar pahare mari de vin, mai ales atunci când gustați un Trentodoc vintage sau când îl asociați cu mâncare”, spune Lunelli. Deși consideră că flautele subliniază efervescența unui vin spumant, el crede, de asemenea, că sporesc percepția acidității. Folosirea unui pahar mai mare „îmbunătățește imediat experiența de degustare și începeți să vă gândiți la băutura din fața voastră ca la un vin și nu doar ca un toast”.

Coker este de acord. „Poți aprecia cu adevărat șampania ca un vin, atunci când se servește în acest fel și nu doar ca o băutură încântătoare”, spune ea.


Comentarii Facebook