3 pași pentru alegerea jocurilor potrivite pentru copii


Copiii pot petrece ore întregi jucând Candy Crush și Ferma Veselă, dar există vreo modalitate de a redirecționa timpul pe care îl petrec jucându-se pe tablete sau laptopuri către alte jocuri pentru copii captivante care vor avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra învățării? O vizită la App Store sau o căutare pe Google pentru jocuri de învățare vă va aduce milioane de rezultate. Cum alegeți dintre ele?

1. Alegeți un domeniu tematic

Ce subiecte doriți să vizați? Poate copilul are nevoie de exercițiu la matematică. Cu toate acestea, odată ce începeți să explorați ce există, veți descoperi că jocurile, în general, nu sunt atât de bune în a acoperi subiecte întregi (cum ar fi matematica din clasa a treia).

Așadar, probabil că veți dori să continuați să restrângeți subiectul de interes. O modalitate de a vă face o idee despre subiectele acoperite într-o anumită clasă este să căutați ceva numit „scope and sequence". Acestea sunt documente care prezintă subiectele abordate într-un anumit nivel de clasă și ordinea în care sunt predate. Multe instituții publică documente privind domeniul de aplicare și secvența. În plus, specialiștii creează adesea documente privind domeniul de aplicare și secvența pentru programele școlare, așa că, dacă știți ce programe școlare folosește școala copilului, le puteți căuta pe acestea.

Matematică

Există probabil mai multe jocuri pentru copii disponibile pentru matematică decât pentru orice alt subiect. Un considerent major în cazul matematicii este dacă obiectivul dvs. este ca copilul dvs. să exerseze abilități și proceduri sau să dobândească o înțelegere conceptuală. Dobândirea practicii cu faptele și formulele matematice astfel încât acestea să devină automate poate permite apoi elevilor să treacă la concepte matematice mai complexe, deoarece nu trebuie să cheltuiască energie mentală pentru a calcula faptele de bază. 

Pe de altă parte, elevii care aplică orbește formule pentru lucruri precum aria și perimetrul fără să înțeleagă ce înseamnă cu adevărat acestea vor sfârși probabil prin a se lovi de un blocaj în aplicarea matematicii, deoarece nu înțeleg fundamentele conceptuale. Deși există o dezbatere nesfârșită în cercurile de educație matematică cu privire la care dintre acestea este mai bună, pare probabil că ambele părți sunt necesare și, ca părinte, este posibil să doriți să încercați să echilibrați practica abilităților cu înțelegerea conceptuală.

Arte lingvistice

Nu treceți cu vederea posibilitatea jocurilor pentru subiecte de arte lingvistice. Există jocuri pentru copii care îi ajută pe aceștia să dezvolte abilități precum identificarea intrigii și a structurii intrigii, precum și jocuri pentru dezvoltarea abilităților de argumentare, cum ar fi modul de a lega afirmațiile și dovezile pentru a crea argumente puternice. 

Competențele secolului XXI

În afară de subiectele academice tradiționale, ați putea lua în considerare și ceea ce se numește în mod divers abilități ale secolului 21, abilități transversale și alte abilități cognitive. Acestea sunt lucruri precum creativitatea, gândirea critică, comunicarea și colaborarea. 

De exemplu, cercetătorii care studiază creativitatea subliniază importanța „gândirii divergente”, abilitatea de a folosi idei și instrumente în moduri noi, la care alții nu s-au gândit înainte. Dacă sunteți interesat să încurajați acest lucru, căutați jocuri pentru copii care recompensează dezvoltarea de noi soluții și instrumente. 

2. Uitați-vă la listele de jocuri deja existente

De multe ori nu este nevoie să vă duceți să săpați prin magazinele de aplicații pe cont propriu atunci când există o serie de resurse bune care oferă recenzii excelente ale jocurilor de învățare populare, care descriu, analizează și evaluează potențialul de învățare al aplicațiilor, jocurilor și site-urilor web. În mod similar, alte liste oferă recenzii care pot fi căutate în funcție de clasă, subiect și abilități, evaluează jocurile în funcție de implicare, predare/învățare și sprijin pentru jucători. Unele jocuri precum Ferma Vesela sunt excelente pentru memorie și îndemânare!

3. Aplicați niște criterii

Dacă aveți de gând să căutați prin jocuri individuale, sau chiar în alegerea dintr-o listă, iată câteva lucruri pe care trebuie să le căutați:

  • Este învățarea încorporată în joc? Acțiunile cheie din joc necesită ca elevii să dețină cunoștințele sau competențele vizate? Există prea multe jocuri în care afișarea cunoștințelor academice cheie este auxiliară jocului și nu este direct legată de acțiunile care fac jocul să avanseze. Acest lucru este valabil mai ales în cazul jocurilor care urmăresc să ofere practică în ceea ce privește competențele și procedurile.
  • Cât de complicat este jocul? Cele mai multe jocuri bune încep destul de simplu, atrăgând jucătorul. La fel ca o lecție bună, complexitatea este adăugată doar atunci când jucătorul a arătat că este pregătit. Jucați puțin și vedeți dacă primele runde sunt destul de ușor de învățat. Apoi, vedeți dacă și cum se adaugă provocări.
  • Există o modalitate de a urmări progresul jucătorilor? Din ce în ce mai multe jocuri încep să ofere funcții de raportare. Acestea ar putea include timpul jucat, nivelurile stăpânite sau realizările obținute. Dacă jocul este legat de învățare, atunci aceste măsuri vă vor spune ceva despre conținutul învățat. 

Comentarii Facebook