21 septembrie - Ziua Internaţională Alzheimer

 

Ziua Internaţională Alzheimer” va fi organizată între 18-21 septembrie la Cluj-Napoca de către Consiliul Judeţean Cluj prin intermediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Cu această ocazie va avea loc o serie de activităţi menite să sensibilizeze comunitatea clujeană şi instituţiile abilitate cu privire la problematica bolii Alzheimer.

Astfel, în perioada 18-21 Septembrie 2012, între orele 10.00 şi 13.00, în cadrul campaniei “Să nu-i uităm pe cei ce uită”, se vor distribui materiale informative în zona pietonală din P-ţa Muzeului, Parcul Central şi Aleea Padin (zona P-ţa Flora) din municipiul Cluj-Napoca. Cu acest prilej, specialiştii D.G.A.S.P.C. Cluj vor oferi publicului larg informaţii cu privire la această problematică şi vor distribui materiale informative.

Totodată, vineri, 21 septembrie 2012, între orele 09.00 şi 14.00, la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj,  Aleea Padin nr. 20, se va organiza şi o campanie gratuită de testare a memoriei, campanie ce are ca scop oferirea de informaţii cu privire la manifestările demenţei în cadrul bolii Alzheimer precum şi accentuarea importanţei intervenţiei precoce, încă de la apariţia primelor simptome.
   
Parteneri în desfăşurarea activităţii sunt voluntari de la Centrul de Voluntariat Cluj precum şi studenţi voluntari ai Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Tema pentru Ziua Internaţională Alzheimer 2012 este “Trăind împreună”. Asociaţiile Alzheimer din întreaga lume îşi vor concentra activităţile pe reducerea stigmei asociate cu demenţa şi pe sensibilizarea membrilor comunităţilor să accepte mai uşor persoanele care suferă de o formă de demenţă, oferind o gamă largă de programe şi evenimente. Activităţile la nivel internaţional vor include seminarii educaţionale, ateliere de lucru şi evenimente sociale pentru persoanele cu demenţă şi îngrijitorii lor. Scopul acestor acţiuni îl reprezintă crearea unei societăţi în care persoanele cu demenţă şi familiile lor pot trăi fără teama de discriminare.

Data de 21 septembrie, Ziua Internaţională Alzheimer, reaminteşte lumii de cei care suferă de Demenţă de tip Alzheimer sau alte forme de demenţă. Începând cu anul 1994,  în luna  septembrie,  asociaţiile Alzheimer din întreaga lume se unesc într-o acţiune comună de sensibilizare a opiniei publice, ce va culmina cu ziua de 21 Septembrie - Ziua Mondială Alzheimer. Anul 2012 nu va fi o excepţie, astfel încât şi în acest an vor avea loc evenimente care vor marca această zi la nivel internaţional.

Ziua Mondială Alzheimer este o zi în care organizaţiile care se ocupă de problematica Alzheimer din întreaga lume îşi concentrează eforturile asupra creştereii gradului de conştientizare cu privire la demenţa în boala Alzheimer. Demenţa de tip Alzheimer se carcterizează prin dezvoltarea a numeroase deficite cognitive care includ: deteriorarea memoriei, tulburări de limbaj, deteriorarea capacităţii de a desfăşura activităţi motorii, dificultatea sau chiar incapacitatea de a recunoaşte obiectele, dificultăţi în planificare şi organizare.
 
Este vital ca populaţia să conştientizeze ce este demenţa de tip Alzheimer şi cum se manifestă. Este important ca populaţia să cunoască simptomatologia şi să înţeleaga că demenţa în boala Alzheimer este diferită de procesul normal de îmbătrânire, să poată face diferenţa între cele două şi să ştie unde să se adreseze atunci când suspectează că există anumite probleme.

Comentarii Facebook