17 angajații ai secției maghiare a Teatrului de Păpuși PUCK cer înființarea unui Teatru Maghiar separat de cel român


17 angajați ai secției maghiare a Teatrului de Păpuși PUCK Cluj-Napoca cer înființarea unui Teatru Maghiar de sine stătător pentru a se putea dezvolta mai bine din punct de vedere artistic. Noua instituție ar trebui finanțată tot de la bugetul de stat, dar ar putea primi și bani de la guvernul Ungariei.

Cu mare bucurie anunțăm publicul că angajații secției maghiare a Teatrului de Păpuși PUCK au ajuns la un consens în privința necesității Teatrului Maghiar de Păpuși din Cluj-Napoca.

La data de 1 septembrie 2020, șefa secției maghiare, dna. Ibolya Varga, precum și angajații secției și-au asumat unanim prin semnătura lor în fața Teatrului de Păpuși Puck, finanțatorului acestuia, Consiliul Județean Cluj, precum și a opiniei publice, că înființarea la Cluj-Napoca a unui Teatru de Păpuși Maghiar de sine stătător, cu finanțare de la bugetul de stat, ar fi benefică pentru dezvoltarea și activitatea lor profesională, precum și pentru publicul lor. Grupul de inițiativă al Teatrului Maghiar de Păpuși Cluj a adus acest fapt la cunoștința instituțiilor sus-menționate la data de 14 septembrie 2020. 

Semnarea declarației de susținere atașate prezentului comunicat a fost precedată de o adunare la nivel de secție care a avut loc înainte de începerea stagiunii, la data de 31 august 2020, în cadrul căreia angajații secției și-au exprimat opiniile personale vizavi de petiția Grupului de inițiativă al Teatrului Maghiar de Păpuși Cluj, și au relatat unele experiențe personale avute în cadrul instituției angajatoare”, anunță Grupul de iniţiativă al Teatrului Maghiar de Păpuşi Cluj.

Directorul Teatrului de Păpuși Cluj, Emanuel Petran (FOTO), acuză conducerea UDMR Cluj că și-a făcut un subiect de campanie electorală din ruperea în două a Teatrului și atragerea de finantare de la Guvernul Ungariei, prin Fondul Bethlen Gábor. 

Csomo Botond este candidatul UDMR la Primăria Cluj-Napoca.

SCRISOARE DESCHISĂ DOMNULUI  CSOMA BOTOND, 

PREȘEDINTE UDMR CLUJ ȘI CANDIDAT LA PRIMĂRIA CLUJ-NAPOCA,

Bună ziua! Nu vă cunosc personal și am fost surprins neplăcut să văd cum instituția pe care o conduc a fost târâtă fără voia ei, prin programul dumneavoastră electoral, într-un scandal cu tentă politică. Dar cum eu și colegii mei de la Teatrul de Păpuși nu facem politică, o să încerc să vă semnalez aspectele acestui eveniment  din poziția pe care o dețin în cadrul instituției, cea de manager.

Conduceți un partid, iar acest lucru presupune un act managerial. Ați inițiat un proiect prin care doriți să convingeți electoratul maghiar că îi va fi mai bine pe viitor din punct de vedere cultural, iar mai apoi din punct de vedere social, adică  niște oameni educați vor avea o viață mai bună. Perfect de acord! Și eu dacă aș fi minoritar în Ungaria, aș încerca probabil același lucru, bineînțeles, respectând legile statului de care aparțin. Cu toate acestea, nu aș iniția un proiect  prin care munca a sute de oameni de-a lungul a 70 de ani, jumătate din aceștia fiind maghiari, să fie ștearsă cu buretele și aruncată la coș. Dacă sunt atât de mulți maghiari care au avut posibilitatea de a se manifesta artistic pe scena Teatrului Puck, ba chiar cei care l-au înființat sunt preponderent maghiari, unde este discriminarea de zeci de ani pe care cei doi domni o clamează?

Domnii Urmánczi Eugen și Vadas László, secondați de doamna Réka Csűrös, sub umbrela proiectului dumneavoastră electoral, fac afirmații extrem de grave la adresa Teatrului de Păpuși, a Consiliului Administrativ și a mea personal. Vă aduc la cunoștință, că aceste afirmații sunt complet nejustificate, că nu au nicio bază reală și pentru care eu, ca manager,  îi voi acționa în judecată pe cei doi pentru grave prejudicii aduse imaginii instituției și pentru dezinformarea în formă repetată a opiniei publice.

Să ne întoarcem la ideea de la care am pornit, cea de management. Din punctul meu de vedere, un bun manager este cel care se înconjoară de oameni morali, capabili și cât mai buni profesioniști. Principala calitate managerială este aceea de a gestiona cât mai bine calitățile și acțiunile acestora. Probabil, vi s-a propus de către cei doi aventurieri o idee care vi s-a părut bună pentru campania dumneavoastră și ați girat-o. Nu v-ați pus niciodată problema dacă aceștia spun adevărul, dacă au o bază reală și legală, dacă au capacitatea de a gestiona situația în care singuri au intrat și dacă sunt morali. Dumneavoastră vreți să construiți un teatru cu cei doi. Ați fi putut să îmi dați un telefon și să mă întrebați care sunt calitațile manageriale ale acestor doi oameni. Vă informez că aceștia au fost numiți de-a lungul timpului, de către mine, în funcția de Șef Secția Maghiară. Nu au venit cu nicio idee inovatoare pentru secția maghiară, nu au înțeles nimic din zona administrativă a funcționării instituției, nu au făcut altceva decât să încerce să-și promoveze propriile proiecte, motiv pentru care, după câteva luni, i-am înlocuit. NU AU FOST ÎN STARE SĂ CONDUCĂ O SECȚIE!

Dumneavoastră doriți să construiți cu ei un teatru. Este ciudată această dorință, nu prin faptul că doriți existența lui, lucru poate normal, ci pentru faptul că ați propus doi diletanți într-ale managementului. Ei nu înțeleg nimic din ce se întâmplă într-o instituție publică, nici din punct de vedere administrativ, nici logistic și nici financiar. Ca dovadă sunt acuzele nefondate pe care le aduc, faptul că au participat la conducerea teatrului, dar, totuși, spun că sunt discriminați, faptul că au putut să schimbe prin propuneri lucrurile din secție, dar nu au făcut-o. I-ați transformat într-un stindard pentru proiectul dumneavoastră electoral. Dacă stindardul dumneavoastră sunt doi oameni care nu încearcă altceva decât să atragă bani în interes personal din Fondurile Bethlen Gábor, atunci aveți mari probleme. Ca manager. Dacă nu ați dorit decât să faceți din ei o trompetă electorală, atunci ați reușit cu prisosință. Dar, dumneavoastră conduceți un partid. Iertați-mă, dar nu ați putut manageria un punct simplu al programului dumneavoastră electoral. Ca de la manager la manager vă întreb: 

CUM VEȚI CONDUCE UN ORAȘ?  

Cu deosebită solicitudine,

Mureșan Petran Emanuel Simion,

Managerului Teatrului de Păpuși Puck, instituție pe care tocmai ați destabilizat-o pentru următorii ani.

P.S.: Exact peste un an, vă voi întreba prin intermediul mass-media cum stați cu Teatrul Maghiar de Păpuși, știind amândoi la fel de bine că după alegeri vine o criză economică în care nu se vor înființa instituții ci, probabil, se vor desființa”.

Comentarii Facebook