13% din români nu au nicio zi liberă în perioada 1-6 mai


Potrivit unui studiu cu privire la atitudinea românilor față de muncă, realizat de Institutul Român de Evaluare și Strategie, aproximativ 13% dintre români nu au nicio zi liberă în perioada sărbătorilor de Paște.

36% dintre se bucură, în acest an, de 3-4 zile libere în perioada 1 Mai-Paști, 33% au între 1 și 2 zile libere, 7% beneficiază de 5-6 zile, iar 5% au peste 6 zile libere. Totuși, 13% dintre români nu au, în această perioadă, nicio zi liberă.

Mai mult de un sfert dintre cei chestionați care sunt angajați, liber profesioniști sau care au o afacere muncesc între 9 și 11 ore zilnic, iar 12% muncesc chiar peste 11 ore. Majoritatea dintre ei însă - 55% - lucrează între 6 și 8 ore, iar 7% lucrează între 3 și 5 ore.

68% dintre cei care sunt angajați, liber profesioniști sau au o afacere spun că sunt nevoiți să lucreze și ore suplimentare. Pentru 13% dintre cei care muncesc suplimentar, acest lucru se petrece la sfârșitul săptămânii. O treime sunt nevoiți des să lucreze ore suplimentare, 15% foarte des, iar pentru 44% acest lucru se petrece rar. Peste jumătatea dintre cei care muncesc suplimentar, fac acest lucru voluntar, pentru 15% este o obligație contractuală, iar 28% fac acest lucru doar când li se solicită în mod expres. Peste o treime dintre cei care muncesc suplimentar lucrează în interes de serviciu și acasă, peste jumătate dintre aceștia (56%) susținând că acest lucru li se întâmplă des și foarte des.

Din eșantionul de 1.689 indivizi chestionați pe parcursul studiului, 64% dintre ei consideră că se muncea mai bine în România, înainte de 1989.

Comentarii Facebook