Miercuri 24 Aprilie

Valul de scumpiri afectează și bolnavii de cancer! Zeci de medicamente vitale lipsesc din farmacii


Pacienții bolnavi de cancer nu mai au acces la tratamentele vitale deoarece unii producători nu le mai aduc la noi în țară. Unul dintre motive ar fi majorarea prețurilor la energie și gaze, explică reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice.

Zilnic zeci de pacienți care își caută cu disperare medicamentele vitale cu cancer mamar, renal, hepatic sau pentru afecțiunile hematologice, trec pragurile mai multor farmacii pentru că tratamentele sunt de negăsit.

Motivul este în mare parte exportul paralel, produsele fiind exportate de către distribuitori. Au acest drept să exporte în Europa cu prețuri mult mai mari decât în România”, spun cei de la Asociația Farmaciilor Independente. 

Un alt motiv este taxa Clawback, introdusă în România în anul 2009, ca o măsură temporară din cauza crizei economice. Autoritățile au promis de nenumărate ori că o vor scoate, însă momentan nu s-a schimbat nimic. 

Taxa de clawback impune producătorilor de medicamente - nu distribuitorilor și nici farmaciilor - să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora de la Fondul Național de Asigurări.

Comentarii Facebook