Un vaccin adaptat variantei Omicron ar putea apărea la toamnă. Cei vaccinați trec mai ușor prin boală


OMS anunță că le-a cerut cercetătorilor să dezvolte noi vaccinuri, capabile să reducă numărul infectărilor determinat de tulpina Omicron, care provoacă boala COVID-19. Un astfel de vaccin adaptat ar putea apărea în doar câteva luni, la toamnă.

Ne vom supune acelorași reguli europene, în sensul în care orice vaccin trebuie să urmeze toți pașii de autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului și numai în urma unei recomandări și emiterii autorizației de către Comisia Europeană, numai atunci poate fi administrat. Deci, în momentul când acesta va parcurge acești pași, putem să-l avem și noi în România, sperăm să fie cât mai devreme, în toamnă, sperăm în luna septembrie. În acel moment, practic o să fie un vaccin adaptat variantei circulante, care să vină cu o eficacitate suplimentară”, a precizat Andrei Baciu, medic și secretar de stat la Ministerul Sănătății.

El  susține că cei care s-au vaccinat au un beneficiu și trec mai ușor prin boală decât cei care nu s-au vaccinat.

Celor care nu s-au vaccinat până acum deloc le recomandăm să facă acest lucru. Într-adevăr, vaccinul actual este mai puțin eficient asupra acestei tulpini Omicron. Dar dacă vă uitați pe raportările pe care le facem în fiecare zi, vedem că mare parte dintre pacienții internați la terapie intensivă sau dintre cei care decedează sunt în continuare pacienți nevaccinați. Deci, există un beneficiu. Sigur că acest vaccin care va veni, adaptat pentru Omicron, va avea - ne dorim - o eficiență, o eficacitate, mult sporită”, a declarat Andrei Baciu la Digi24.

Comentarii Facebook