Miercuri 24 Aprilie

Un supliment alimentar interzis în UE, este vândut și promovat în România


Suplimentul Monacolina K, cu o concentrație de trei ori peste limita admisă, este comercializat intens în România. Specialiștii atrag atenția că folosirea unor suplimente fără consultație poate avea consecințe.

Monacolina K este un supliment alimentar din orez fermentat cu drojdie roşie şi promite să regleze colesterolul. Suplimentul are o concentrație de 10 mg, dar în UE limita este de 3 mg. Efectele unei supradoze pot fi foarte grave. 

Gabriel Tatu Chiţoiu, cardiolog: ”Fiind o statină are exact aceleaşi efecte, beneficii şi efecte adverse, ca orice statină, inclusiv durerile musculare, creşterea transaminazelor hepatice. Un anumit nivel de colestrol trebuie să ajungem la pacienţii care sunt sănătoşi, un alt nivel de colesterol, mult mai jos trebuie să ajungem la pacienţi care au diabet şi un nivel şi mai jos de colesterol la pacienţii care au avut un infarct, dozele pe care le dăm”. 

Gabriel Tatu Chiţoiu, cardiolog: ”Deci, este un fel de păcăleală. Aceste suplimente alimentare au fost promovate destul de bine de cei care le produc astfel încât în ultimul an de zile au fost păcăliţi chiar şi foarte mulţi medici care le-au prescris”. 

6eb283f365472613c3179056ce48d2bb.jpg

Comentarii Facebook