Sambata 5 Octombrie

Un medic clujean dezvăluie alimentul ideal pentru micul dejun. Ce combinații recomandă: E ,,Mercedes-ul” complet de macronutrienți


Medicul clujean Adrian Copcea a dezvăluit micul dejun ideal, care oferă cea mai mare sațietate. 

Acesta a vorbit despre ce ar trebui să mâncăm la prima masă a zilei pentru a avea energie toată dimineața. 

Medicul explică cum untul de arahide poate fi consumat la micul dejun,  acesta fiind chiar mai bun, nutriţional, decât untul normal.

,,Untul de arahide are, în primul rând, un spectru de grăsimi foarte bun. Are 50% mononesaturate, 30% polinesaturate şi 20% saturate. Deci doar o cincime sunt grăsimile care sunt candidate la reducere într-o dietă mai sănătoasă, mai protectivă cardiovascular. Spre deosebire de unt e ca şi cum ai amesteca, de fapt, 20% unt cu ulei de măsline în rest.

Mai apoi e de zis că în untul de arahide doar 50% sunt grăsimi, de fapt untul de arahide e mai mult decât o grăsime, nu e ca şi cum ai pune o margarină sau unt, care sunt doar grăsime. Spectrul lui de macronutrienţi e, la 100g: 50 g grăsime, 25g proteine, 20g carbohidraţi din care 6 g fibre.”, a explicat medicul. 

Acesta a subliniat importanța ideei de ,,Mic dejun strategic”, masă pe care o numește ,,mercedesul” complet de macronutrienți, oferind și alte opțiuni de acest tip.

,,Ce are acest tip de mic dejun, dincolo de alte componente la care nu m-am mai referit (ci m-am axat pe macronutrienţi, adică proteine / grăsimi / carbohidraţi) e “Mercedes-ul” complet de macro. Proteine, grăsimi, carbo.

Acest tip de combinaţie aduce cea mai bună saţietate. E cea mai complexă combinaţie care poate ţine de foame. În aceeaşi categorie se numără şi un alt tip de mic dejun care îmi place mie: pâine + ulei de măsline + parmezan + nuci. Iar dacă e bine dozat un astfel de mic dejun, el poate asigura energie şi saţietate pentru întreaga dimineaţă”, a completat medicul.

De asemenea, medicul clujean susține că nu trebuie să ne ingrijorăm dacă mesele noastre nu sunt ,,perfecte” atâta timp cât la sfârșitul zilei ne-am atins nutrienții.

,,Pentru cei ce observă lipsa unor alte ingrediente, ele se pot compensa în timpul zilei. De exemplu ştiu sigur că la o gustare o să am mure, pentru că am mure la serviciu…Aici sper că am răspuns anticipat întrebării “dar unde sunt legumele?”.

Iar aici e un alt aspect, care s-a clarificat mai de mult: nu e obligatoriu ca TOATE mesele să fie de complexitate “totală”, ci doar atunci când tragi o linie de-a lungul zilei e bine să ai bine proporţionaţi nutrienţii.”, a concluzionat Dr. Adrian Copcea.

Comentarii Facebook