Simptomele noii hepatite severe, cu cauză necunoscută. Sfatul specialiștilor


Ministerul Sănătăţii informează că în România a fost raportat un caz de hepatită acută severă la un copil. Fetiţa nu a călătorit în străinătate şi nici nu ar fi intrat în contact cu alte persoane care suferă de afecţiuni similare. Dar simptomele ei sunt asemănătoare cu alte 169 de cazuri raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în lume.

Reamintim că potrivit MS, Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat până la data de 21 aprilie un număr de 169 de cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute până în prezent), înregistrate la copii cu vârsta între o lună şi 16 ani. Avem astfel de-a face cu o hepatită care nu este declanşată de virusurile hepatice cunoscute. Simptomele iniţiale sunt asemănătoare unei viroze obişnuite. 

Cele mai comune simptome sunt cele gastrointestinale, ca diareea, vomitatul, pot exista şi variante de tuse uşoară şi senzaţie de congestie nazală”, explică Henry Schiau, medic pediatru, pentru observatornews.ro.

Care este sfatul medicilor 

Medicii îi sfătuiesc pe părinţi să monitorizeze starea generală a copiilor şi să fie foarte atenţi ca aceştia să se spele des pe mâini. Asta din cauza faptului că, potrivit primelor cercetări care s-au făcut în legătură cu această boală, se pare că de vină pentru aceste îmbolnăviri ar fi un adenovirus, care de obicei este responsabil pentru apariţia faringitei, conjuctivitei sau bronşitei. În 74 dintre cazurile de îmbolnăvire a fost detectată prezenţa acestui adenovirus, scrie sursa citată.

De asemenea, părinţii trebuie să fie foarte atenţi şi la anumite simptome, cum ar fi oboseală excesivă, scărpinatul excesiv la cei mici, scaunele foarte moi sau pielea de culoare gălbuie. Pot apărea de asemenea şi simptome ca sângerări sau chiar stări de ameţeală, şi spun medicii, atunci este momentul în care părinţii ar trebui să se prezinte cu cei mici la spital. 

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti spun că nu au primit deocamdată nicio informare oficială din partea Ministerului Sănătăţii sau din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică pentru a face vreo anchetă epidemiologică în acest caz. 

Comentarii Facebook