Simptomele „inimii frânte”. De la ce apar și cum se manifestă, explică un medic cardiolog


Sindromul inimii frânte nu este un mit, specialiștii în cardiologie susțin că expresia „a avea inima frântă” nu are doar o conotație simbolică. Șocurile emoționale negative pot duce chiar și la deces, impactul acestora poate fi direct asupra sănătății inimii.

Sindromul inimii frânte are mai multe denumiri şi mai este cunoscut şi sub numele de balonizare a inimii. Este o boală gravă şi apare la şocuri emoţionale foarte puternice. Poate apărea şi la emoţiile pozitive. Sunt acele şocuri emoţionale negative, atunci când pierdem ceva, sau de un lucru de care ne-am ataşat foarte mult sau chiar o persoană”, a explicat cardiologul Călin Iulian, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Medicul precizează că vorbim despre acele şocuri emoţionale negative, care se manifestă atunci când pierdem ceva, un lucru de care ne-am ataşat foarte mult sau chiar o persoană.

Unele persoane exagerează din punct de vedere emoţional şi atunci se declanşează o reacţie foarte puternică la nivelul creierului, care va elimina o cantitate foarte mare de receptori care ne ţin în stare de veghe şi alertă. Atunci când avem o cantitate mare şi bruscă, se produce un fel de paralizie a muşchiului cardiac. Acest sindrom este exact ca un infarct miocardic”, subliniază doctorul.

Simptomele inimii frânte. Femeile sunt mai predispuse la aceste afecțiuni

Avem toate modificările şi toată simptomatologia infarctului miocardic. Sunt nişte simptome greu de suportat de către pacient şi produc panică. Pacienţii sună la ambulanţă şi sunt trimişi la spital, unde li se pune diagnosticul de infarct miocardic”, explică cardiologul.

De asemenea, medicul precizează că doamnele, după o anumită vârstă, după 50 de ani, sunt mai predispuse la acest sindrom. Din fericire, nu are repercusiuni. Pacienţii se externează într-o stare foarte bună, totuși 1% din pacienţi pot muri la debutul inimii frânte. Inima doare şi este o durere apăsătoare. Este ca o presiune pe piept. Mai pot apărea şi dificultăţile de respiraţie, ceea ce produce o panică. 

Comentarii Facebook