Șeful Terapia Cluj, Damian Dragoș, explică de ce a apărut criza de vaccinuri


CEO -ul Terapia Cluj, Dragoș Damian, a explicat de unde a apărut criza de vaccinuri, imediat după demararea producției. 

Problema este că nu se poate produce pe măsura nevoii. De asemenea, fabricile tradiționale au de produs și alte vaccinuri (antigripal, antirujeolă etc., nu numai anti-COVID). Dacă doresc să se mute în zona de anti-SARS-CoV- 2, acești producători vor trebui să oprească orice altă fabricație de vaccinuri și să fabrice doar vaccin anti-SARS-CoV-2, scrie Digi 24.

S-a pus, de asemenea, foarte multă presiune pe creșterea capacităților de producție, dar este un lucru imposibil, pentru că presupune o planificare ce ar fi trebuit făcută cu un an sau doi înainte, e nevoie de echipamente, materii prime, oameni. Așa se explică întârzierile care au apărut în livrarea vaccinurilor anti-COVID”, a spus Dragoș Damian.

Uniunea Europeană a făcut apel la statele membre, inclusiv la România pentru ca toți producătorii de medicamente injectabile, care au capacitate de a umple fiole, să își dea disponibilitatea pentru a umple și a eticheta și împacheta fiole, a mai adăugat Dragoș Damian.

Probabil că vaccinul anti-COVID va trebui repetat în fiecare an, dar există și o posibilitate ca grație imunității de turmă, această pandemie să fie contenționată, să se oprească, așa cum s-au oprit SARS-1 și MERS acum 10-15 ani. Diferența este că atunci s-a contenționat la nivelul unei epidemii, erau câteva țări care în acel moment erau afectate, poate și pentru că zborurile erau mai limitate, comunicarea era mai limitată, nu s-a transformat într-o pandemie. Noi acum vorbim de o pandemie, iar posibilitatea de a se opri de la sine, așa cum a început de la sine, este, din ce spun oamenii de știință, destul de limitată și atunci va trebui să ne vaccinăm în fiecare an, la fel ca și cu vaccinul antigripal”, a explicat directorul executiv PRIMER și CEO al terapia.

România are de ales între a achita an de an vaccinuri sau să ”pună dintr-odată în buget 20 de milioane de euro și să se suie în primul avion către Novavax și Moderna, care nu au hub-uri de producție în estul Europei, sau să meargă la Curevac și să atragă o investiție în care să fabrice vaccinuri pentru populația României, dar și pentru înreaga zonă”, a mai adăugat Dragoș Damian.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Dacă aș fi premier, aș aduce din SUA un hub de producție de vacinuri

Comentarii Facebook