OMS avertizează din nou în privința relaxării măsurilor de luptă împotriva coronavirusului


Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) susține că pericolul infectării în masă cu coronavirus nu a trecut și că numai 20% din oamenii din regiunile cele mai infectate au dezvoltat o anumită imunitate, iar la nivel general al populației sub 10%, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

OMS înţelege deplin dorinţa unor ţări de a-şi relua activităţile. Tocmai pentru că dorim o recuperare mondială cât mai rapidă posibil, îndemnăm statele să fie prudente” cu măsurile de relaxare, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. ”Cei care avansează prea rapid (cu relaxarea) fără să dispună de un sistem sanitar public capabil să detecteze şi să suprime transmiterea (virusului) riscă să-şi afecteze propria redresare”, a explicat el.

Rezultatele testelor serologice efectuate în zeci de ţări arată că mai puţin de 10% din populaţie are anticorpi faţă de virusul SARS-CoV-2, proporție care poate merge până la cel mult 20% doar în cazul regiunilor cele mai afectate, unde virusul a circulat intens. Tedros Ghebreyesus a mai evidenţiat faptul că niciuna dintre măsurile luate de diferite state pentru frânarea transmiterii virusului nu poate fi eficientă dacă este luată în mod izolat, fiind nevoie de o combinaţie de măsuri, inclusiv testarea şi detectarea noilor cazuri, izolarea celor infectaţi, trasarea contacţilor acestora şi măsuri generale de izolare pentru distanţarea socială, numai ţările care au luat astfel de măsuri obţinând până în prezent rezultate bune în combaterea epidemiei.

Comentarii Facebook